21 juni 2023

Hov1 slår rekord med flest listettor någonsin

Med senaste singellettan ”Grät” skriver Hov1 historia på Sverigetopplistan. Totalt har gruppen slagit till med 15 ettor på singellistan. En bedrift ingen annan lyckats med tidigare.

Sverigetopplistan ägs av Ifpi Sverige och har publicerats sedan 1975. All statistik bygger på konsumentförsäljning i Sverige och inkluderar fysisk, nedladdad samt strömmad musikförsäljning.

”Hov1 har idag med sina 15 topp-placeringar flest ettor på Sverigetopplistans singellista sedan starten för mer än 50 år sedan. Totalt har Hov1 toppat listan i över 27 veckors tid sedan år 2018. Det är väldigt imponerande”, säger Lisa Cronstedt, Marknad- och kommunikationschef på Ifpi Sverige som distribuerar Sverigetopplistan.

Hov1, som består av Ludwig Kronstrand, Noel Flike, Dante Lindhe och producenten Axel Liljefors Jansson, slog igenom stort på den svenska musikscenen 2017 med det självbetitlade debutalbumet Hov1. Albumet blev etta på den svenska albumlistan och sedan dess har gruppen släppt ytterligare tre album som toppat listan: Gudarna på Västerbron, Vindar på Mars och Barn av vår tid.

2021 blev Hov1 den mest streamade akten på Spotify i Sverige. År 2022 lyckades de även nå 1 miljard streams på Spotify, något som endast Veronica Maggio tidigare klarat av, bland svenska artister. Utöver sina streamingframgångar har Hov1 prisats med sju Rockbjörnar, sex utmärkelser på P3-guldgalan och tre Grammisnomineringar.

”Hov1 har etablerat sig i den svenska musikhistorien på ett fullkomligt unikt sätt. Genom texter som går rakt in i hjärtat och en unik berättarförmåga om samtiden tillsammans med tidlösa melodier och produktioner gör Hov1 något som ingen annan tidigare har gjort. För de flesta artister är det en dröm att få en etta på svenska topplistan. Att hittills i sin karriär leverera 15 stycken  – det kan bara Hov1 göra!”, säger Joakim Johansson, Managing Director Universal Sweden.

Singlar från Hov1 som blivit topplisteettor:

Pari (feat Jireel) (2017)
Hon Dansar vidare i livet (2018)
Still – Recorded at Spotify Studios Stockholm (2018)
Auf Wiedersehen (2018)
Vindar på mars (2019)
Hornstullstrand (feat Veronica Maggio) (2019)
Mitten av september (2020)
Barn av vår tid (2021)
Gamora (feat Einár) (2021)
TOKKEN (feat Dree Low) (2021)
Flickorna i Båstad (2021)
Räkna dagar (2021)
30 Personer (feat Elias Hurtig) (2022)
Lilla B (2023)
Grät (2023)

Christel Valsinger