17 juni 2023

198 delar på 17 miljoner från Konstnärsnämnden

Konstnärsnämnden delar årligen ut arbetsstipendier till musikkonsten. Vid årets fördelning beviljas 198 ansökningar till ett sammanlagt belopp av 17 340 000 kronor. Grammisvinnaren Sara Parkman (bilden) är en av dessa.

I ett pressmeddelande skriver Konstnärsnämnden: ”Genom regeringens satsning på långsiktiga stöd har Konstnärsnämnden kunnat fördela rekordmånga tvååriga arbetsstipendier inom musikområdet i år.”

123 musikkonstnärer får ettåriga arbetsstipendier om 80 000 kronor, 70 får tvååriga arbetsstipendier om 100 000 kronor/år och fem får femåriga arbetsstipendier om 100 000 kronor/år.

– Det är en stor ära och smickrande att få flerårigt stipendium- en fin klapp på axeln och bekräftelse att fortsätta hålla på. Hålla på med envishet och arbeta med det som jag alltid gjort- musik i alla olika former. Rätt ofattbart och samtidigt jättejätteroligt, säger musikern och komponisten Sara Parkman som beviljats ett femårigt arbetsstipendium.

Urvalet speglar en bredd av olika musikaliska uttryck och stipendierna går till musikkonstnärer verksamma i olika delar av Sverige. Den yngsta stipendiaten är 23 år och den äldsta är 83 år.

Några exempel på de som erhållit femårigt stipendium är musikern/komponisten Sara Parkman (Bandhagen), komponisten Karl Frid (Stockholm) och musikern/komponisten Lena Jonsson (Järvsö).

Av de som erhållit tvåårigt stipendium kan nämnas musikern Anna Högberg (Älvsjö), musikern/komponisten Naoko Sakata (Göteborg) musikern Mikko Savela (Umeå), komponisten Pär Frid (Stockholm) och komponisten Martin Schaub, (Göteborg).

Bland de som beviljats ettårigt stipendium finns till exempel komponisten Kent Fingal (Bromma), musikern/komponisten Arsema Asghodom (Malmö), musikern/komponisten Casey Moir (Skärholmen) musikproducenten Hamed Pirouzpanah, (Vällingby), musikern/komponisten Isak Klasson (Hägersten), komponisten Albert Schnelzer (Spånga), musikern/komponisten Karin Westberg (Järvsö) och komponisten Kristina Florell (Göteborg).

Arbetsstipendiet ska ge frilansande utövare ökade möjligheter att ägna sig åt och utveckla sitt konstnärskap. Stipendiet kan sökas av yrkesverksamma musiker, komponister, musikproducenter och dirigenter.

Vid denna ansökningsomgång har 1230 ansökningar behandlats. 16 procent av ansökningarna beviljades. De flesta arbetsstipendierna, 123 stycken är ettåriga på 80 000 kr. Konstnärsnämnden fördelade också 70 stycken tvååriga och fem femåriga arbetsstipendier på 100 000 kr per år.

Av ansökningsomgången framgår att de professionella musikerna och komponisterna huvudsakligen är bosatta i storstad. Sammanlagt bor 78 procent av de sökande i storstadsområdena Göteborg, Malmö eller Stockholm.

Lars Nylin