29 maj 2023

Hultsfredsfestivalen fortsätter fascinera

Hultsfredsfestivalen fortsätter att fascinera långt efter att den försvann från festivalkartan. Nu finns på SVT Play en drygt timslång ny dokumentär där regissören Hans-Erik Therus blandar arkivbilder med färska intervjuer med grundarna Håkan Waxegård, Per Alexandersson, Putte Svensson Sahlin och Gunnar Lagerman.

– Jag har gått på den ursprungliga drivkraften hos det här kompisgänget, kan man säga, säger Hans-Erik Therus till Aftonbladet. Han fortsätter om arkivdelen:

– Det har varit ett digert arbete att gå igenom arkiven och leta efter delar som helst ingen har sett tidigare.

Filmen premiärvisades i Hultsfred 20 maj och finns nu alltså på SVT Play efter att i gångna helgen ingått i ett Hultsfredsblock på SVT.

Detta är långtifrån första gången festival skildras. 2012 kom en första dokumentär, av Anders Nyberg.

Förra året gav Mats Trondman, professor i kultursociologi, ut en 560 sidor lång berättelse om Hultsfredsfestivalens historia.

-Berättelsen om Hultsfredsfestivalen visar vad vanliga samhällsmedborgare kan åstadkomma om de går samman och tror på något, sa Trondman då i ett pressmeddelande.

Tidigare har Stefan Malmqvist och Johan Bjälesjö skrivit böcker om festivalen, Malmqvist gjorde ambitiösa Rockparty! redan 2002.

I mars i år kom poddserien Uppgång & Fall i tre delar. I slutet av juni kommer en annan podd i fem delar, av journalisten Christian Gustafsson.

Lars Nylin