Nyheter 29 maj 2023

Hultsfredsfestivalen fortsätter fascinera

Hultsfredsfestivalen fortsätter att fascinera långt efter att den försvann från festivalkartan. Nu finns på SVT Play en drygt timslång ny dokumentär där regissören Hans-Erik Therus blandar arkivbilder med färska intervjuer med grundarna Håkan Waxegård, Per Alexandersson, Putte Svensson Sahlin och Gunnar Lagerman.

– Jag har gått på den ursprungliga drivkraften hos det här kompisgänget, kan man säga, säger Hans-Erik Therus till Aftonbladet. Han fortsätter om arkivdelen:

– Det har varit ett digert arbete att gå igenom arkiven och leta efter delar som helst ingen har sett tidigare.

Filmen premiärvisades i Hultsfred 20 maj och finns nu alltså på SVT Play efter att i gångna helgen ingått i ett Hultsfredsblock på SVT.

Detta är långtifrån första gången festival skildras. 2012 kom en första dokumentär, av Anders Nyberg.

Förra året gav Mats Trondman, professor i kultursociologi, ut en 560 sidor lång berättelse om Hultsfredsfestivalens historia.

-Berättelsen om Hultsfredsfestivalen visar vad vanliga samhällsmedborgare kan åstadkomma om de går samman och tror på något, sa Trondman då i ett pressmeddelande.

Tidigare har Stefan Malmqvist och Johan Bjälesjö skrivit böcker om festivalen, Malmqvist gjorde ambitiösa Rockparty! redan 2002.

I mars i år kom poddserien Uppgång & Fall i tre delar. I slutet av juni kommer en annan podd i fem delar, av journalisten Christian Gustafsson.

Lars Nylin