17 maj 2023

Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker först att vinna både ESC och ASC

Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker skrev  historia i lördags genom att bli den första och enda låtskrivaren i världen att inom loppet av ett år att vinna både  Eurovision Song Contest och American Song Contest.

Cazzi Opeia, som är kontrakterad  till Ekko Music Rights, var en av låtskrivarna bakom American Song Contest-vinnaren Wonderland med artisten Alexa i maj förra året. Ganska exaktes år senare är hon nu ena låtskrivarna bakom Loreens Tattoo, som vann Eurovision Song Contest natten till söndagen (mer om det här). Det gör henne historisk. För närvarande finns inga planer på en andra säsong av American Song Contest, vilket gör att  Carlebecker dessutom kan förbli ensam om dubbelvinsten.

Cazzi Opeia är sedan tidigare även en etablerad låtskrivare inom K-pop. På det senaste albumet K-popgruppen Aespa har Cazzi Opeia bidragit med singeln  Spicy och låten Salty & Sweet. Albumet närmar sig två miljoner sålda exemplar.

Christel Valsinger