14 maj 2023

Liseberg firar 100

Liseberg i Göteborg är kanske mest känt som nöjesfält. Men Liseberg har också i decennier varit en av landets ledande musikscener. I år firar parken 100 år.

Edith Piaf, Louis Armstrong, Monica Zetterlund, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Tina Turner, Kraftwerk och Håkan Hellström. Det är bara några namn som lockat massorna till Liseberg. Men allra mest drog ett lite överraskande namn:

– När Snoop Dogg uppträdde här 2014 hade vi 53 000 människor i parken. Det var som att alla musikintresserade i Göteborg befann sig på en och samma plats samtidigt, säger Per Alexanderson, projektledare på Säsonger och Events.

I perioder har Liseberg erbjudit mer eller mindre av musik och vissa år har scenerna så gott som uteslutande upplåtits åt helsvenska program. I princip varenda folkkär artist har visat sina färdigheter på det numera 17 hektar stora området i stadsdelen Heden: Jussi Björling, Zarah Leander, Karl Gerhard, Birgit Nilsson, Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström, Monica Zetterlund, Lill Lindfors, Tages, Alf Robertson, Björn Skifs, Jerry Williams, Abba, Ulf Lundell, Gyllene Tider, Carola, Imperiet, Europe, Roxette, Orup, Ace of Base, Kent, Robyn, Håkan Hellström (12 gånger), The Hives, Veronica Maggio, Darin, Zara Larsson.

– Vårt uppdrag är att nå så många som möjligt i Göteborg så överlag har inte Liseberg varit en scen som plockar in helt nya, oetablerade förmågor. Men ibland lyckas vi tajma in så att vi får vara med om när en artist verkligen ”händer” som liveartist. Victor Leksell förra sommaren är ett sådant exempel, säger Per Alexanderson.

Till Jubileumsutställningen i samband med Göteborgs två år försenade 300-årsfirande 1923 stod Liseberg klart, och då bland annat med syftet att en gång för alla förändra bilden av Göteborg som en tråkig stad med ett ”ökenartat nöjesutbud”.

En föresats som infriats, får man väl säga. Uppbådet av internationella musikstorheter som haft vägarna förbi torde utgöra bevis nog.

Jimi Hendrix uppträdde på områdets olika scener vid inte mindre än sju tillfällen inom loppet av drygt tre år och gjorde den 1 september 1970 sin sista sverigespelning på Liseberg, bara några veckor före sin bortgång. Strax efter släppet av sitt klassiska album Pet Sounds spelade The Beach Boys på Liseberg 1966. Led Zeppelin, som inom kort skulle gå och bli ett av 70-talets allra största rockband, gästade Stjärnscenen under bandets allra första turné då de fortfarande kallade sig New Yardbirds (ibland The Yardbirds). Samma datum, den 15 september 1968, hade de för övrigt konkurrens på Liseberg från blueslegendaren Josh White, Thore Skogman samt en elefant vid namn Tanya.

Så där går att hålla på ett tag.

Edith Piaf, Louis Armstrong, Count Basie, Frank Zappa, Elton John, Sting, Mary J. Blige, The Offspring (som återvänder i sommar), Kris Kristofferson, Sammy Davis Jr, Emmylou Harris, Tina Turner, James Brown, Thin Lizzy, Sade, Little Richard, John Fogerty, Dusty Springfield, Kraftwerk och Patti Smith med vännen Henning Mankell i publiken är några andra digniteter som underhållit besökarna på Liseberg och bidragit till att göra Göteborgs nöjesutbud starkare.

Lars Nylin

Pressbild: Dusty Springfield 1966, foto: Hans Sidén/The Rolling Stones 1970, foto: Leif Åkerström, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet/Jimi Hendrix 1970, foto: Thore Jonason/Little Richard 1975, foto: Bror Augustsson, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet/Monica Zetterlund, foto: okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet/Carola 1991, foto: Bror Augustsson, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet