7 maj 2023

Eskilstuna har Årets jazzklubb

Svensk Jazz styrelse har utsett Eskilstuna Jazzklubb till Årets Jazzklubb 2023.

Utmärkelsen Årets Jazzklubb tilldelas en jazzklubb som efter sina förutsättningar skapat fantastiska möten mellan musik och publik i arrangemangets alla delar.

– Det är med glädje som Svensk Jazz uppmärksammar Eskilstuna Jazzklubb. Det samarbete som klubben har med kulturskolor och folkhögskolor är imponerande och visar vägen för hur jazzmusiken utvecklas och lever vidare, säger Gunno Sandahl, ordförande för Svensk Jazz.

Motiveringen lyder:

Eskilstuna Jazzklubb blandar friskt i utbud och genrer, med en ständig grund bland de unga som man medvetet satsar på. Basen i klubbens jamkvällar är alltid professionella musiker som inspirerar och lockar unga musiker från regionens många olika musikutbildningar – från Örebro till Stockholm. Under den pandemi som drabbade många arrangörer hårt har just fokus på unga ändå kunnat fortgå parallellt med presentationen av mer etablerade artister.

– Eskilstuna Jazzklubb gläds mycket åt den fina utmärkelsen som uppmärksammar vår stora och varierade konsertverksamhet, vår förmåga att samarbeta med andra aktörer för att kunna presentera ett ännu större konsertutbud och inte minst vår i det närmaste unika ungdomsverksamhet, som man särskilt har betonat i motiveringen till utmärkelsen. Vi lovar att förvalta förtroendet på bästa sätt även framöver, säger Sten Elmgart, ordförande för Eskilstuna Jazzklubb, i ett pressmeddelande.

Lars Nylin