5 maj 2023

Spotify med siffror för Sverige

Varje år släpper Spotify lite djupare data kring hur många artister som finns på tjänsten globalt, hur mycket man betalar ut till rättighetshavarna, och mycket annat under rubriken Loud & Clear. I år är det första gången som Spotify också släpper siffror specifikt för Sverige.

I samband med att Grammis genomfördes onsdagen den 3 maj, släppte Spotify lite nya siffror kring tjänstens utbetalningar till musikbranschen i Sverige under 2022.

Siffrorna visar bl a att antalet artister som genererade brutto-utbetalningar över 5 miljoner kronor under år 2022 tredubblats jämfört med år 2017, och att antalet artister som genererade brutto-utbetalningar över 10 miljoner kronor under 2022 dubblerats jämfört med år 2017.

Brutto-utbetalning i det här sammanhanget gäller alltså det totala värdet som Spotify har betalat ut för artistens hela katalog på tjänsten sammanlagt, dvs både låtskrivar/publishing och masterutbetalningarna är inkluderade. Det är alltså inte vad artisterna ”fått”, utan vad artisternas kataloger ”genererat” i utbetalning till STIM, distributörer och masterägare.

Över en fjärdedel av alla svenska artister som genererade mer än 100 000 kronor i brutto-utbetalning från Spotify under 2022 distribuerade också sin musik ”själva”, via någon av de olika distributörerna, den sektor som oftast brukar kallas DIY.

Över 60 procent av brutto-utbetalningarna som genererades under år 2022 var kopplade till lyssning på svenska artisters musik internationellt, något som Spotify utvecklar i rapporten:

”Spotifys globala räckvidd på över 500 miljoner lyssnare på 184 marknader innebär att det finns större möjligheter än någonsin för musik att korsa gränser, och för artister att hitta fans. 2022 kom över 60 procent av intäkterna som genererats av svenska artister från fans som lyssnar på svensk musik utanför Sverige. Men det är inte bara internationella fans som lyssnar på svensk musik, den är fortfarande älskad här hemma: av de mest spelade låtarna i Sverige förra året kom 7 av 10 från svenska artister (enligt Ifpi).”

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se