27 april 2023

Svenska power players hos Billboard

Branschbibeln Billboard har presenterat sin årliga ”International Power Players”. Det finns svenskt och svenskkopplat i urvalet.

I ett urval som helt bortser från USA listas i International Power Players branschaktörer som valts utifrån tips från kollegor över hela världen, likväl som av medarbetare i tidningen.

För svensk del är närvaron tydligast i urvalet av förlagsfolk. Valet av Johnny Tennander, med titeln Managing director of Scandinavia/senior vp of A&R, international, Sony Music Publishing, kompletteras med: ”SMP Scandinavia, led by Tennander, achieved No. 1 market-share positions across 2022 with representation of songs including the No. 5 Global 200 hit “I Ain’t Worried” by OneRepublic from the soundtrack to Top Gun: Maverick.”

Om Lars Karlsson, Managing director Germany and Nordics på Warner Chappell Music, skrivs:

Karlsson’s territories include Sweden, where Warner Chappell songwriters Jimmy Jansson and Thomas G:son are among the co-writers of “Tattoo,” which artist and co-writer Loreen will perform in May at the Eurovision Song Contest.

Även skivbolagen finns med, här är det Mark Fry på Warner Nordics som inkluderats, med skrivningen: “In the Nordic region, Fry’s team celebrated the success of Finland’s Käärijä and Denmark’s Reiley, who will represent their respective countries at the Eurovision Song Contest in May in Liverpool, England.

Det finns även några svenskkopplade namn. I kategorin streaming finns Mia Nygren med. Nygren är General Manager för Spotify Latin America.

En viss koppling finns också i Tor Hansen på Redeye/Border bland distributörerna.

Lars Nylin