Studio: K51 – genremix och hög trivselfaktor

K51 är ett förlag och skivbolag som drivs av branschbekanta Eric Hasselqvist och David Lindgren-Zacharias. Det är också namnet på studiolokalerna nära Norra Bantorget i Stockholm, som nu är färdigrenoverade och sjuder av kreativitet. MI kom på besök.

Innanför ingången ligger fortfarande en hel del bråte. Ett kassaskåp har precis baxats loss från ett hörn i hallen och det luktar nymålat. Men studiorenoveringen är i stort sett klar och under MI:s besök sitter det producenter i nästan varje tillgängligt studiorum.

Eric Hasselqvist möter upp, tillsammans med producent- och artistduon Gemelle som är sajnad till K51:s förlag och label. K51 är alltså både en studio och ett musikbolag. Det sistnämnda drivs av Eric tillsammans med producenten och låtskrivaren David Lindgren-Zacharias. Ägarskapet av studion delar de med Anders Pettersson och Erik Holmberg, som likt David jobbar med sina musikprojekt i K51:s studior.

Eric och David fann varandra redan under arbetet med För kärlekens skull – svenska artister hyllar Ted Gärdestad (Universal) som gavs ut 2014. Men starten för musikbolaget K51 kom när Eric lämnade sina uppdrag på Ten Music Group och Publishing Company Ten för ett par år sedan (han gör dock fortfarande konsultarbete för dem).

Eric Hasselqvist. Foto: Christel Valsinger

Nämnda Gemelle är ett projekt som Eric tror mycket på. Duon består av tvillingarna Emma och Tove Ekström och när de inte är på sina jobb sitter de i studion. Båda gick på Rytmus musikgymnaisum, men på varsin inriktning: låtskrivande respektive instrument/sång. När det kommer till musikproduktion är de i princip självlärda, via Youtube tutorials.

Debuten för tre år sen var en cover på TLC:s 90-talsklassiker Waterfalls och även deras egenskrivna musik inspireras av den tidens r&b och soul. Det hörs inte minst på nysläppta singeln Under Water –  av popsajten Scandipop beskriven som “’90s r&b mixed with modern-day disco, with both genre references tailored towards a stonking great pop tune.”

Med anledning av pandemin har Emma och Tove fått tillbringa sina första år i musikbranschen med sessions på Zoom.

– En del tycker ju att det är jobbigt, men vi blev vana och bara matade på.

– Men det blir mer energi i kreativiteten ju fler som är på plats här, säger de och pekar mot de olika studiorna och berättar om hur de t ex kan gå in och lägga körer på varandras projekt.

Gemelle. Foto: Christel Valsinger

Studion är även en landningszon för K51:s artister och låtskrivare som inte är bosatta i Stockholm, menar Eric.
– När The Magnettes – som bor i Pajala – är i stan så kan de komma hit. Detsamma gäller Jonathan Bluth, som är baserad i L.A. När han kommer hem har han någonstans att hänga.

I ett av de större studiorummen sitter för dagen producenten och gitarristen Axel Jonsson-Stridbeck. Två fönster bjuder på fint ljusinsläpp och konstaffisher på väggarna ger färg intill ett synt-rack med Moog-synthar, Fender Rhodes och Yamaha DX7. Vi är med andra ord ganska långt borta från dammiga källarstudios, där man glömmer bort tiden på dygnet.

Axel Jonsson-Stridbäck. Foto: Christel Valsinger

David Lindgren-Zacharias. Foto: Christel Valsinger

Ännu fler fönster finns inne hos Sebastian Atas och Victor Sjöström i Jubël. “Men man ser inte in utifrån”, svarar de på reporterns oroliga blick. Hos Jubël är instrumenten färre och inredningen mer sparsmakad. En kommande singel ligger uppe på skärmen.

Intill, i det andra av de större rummen, spelar David Lindgren-Zacharias in sång med Linda Bengtzing. Och i ett mindre, men väl disponerat rum där piano och förstärkare på tetris-vis hittat sina exakta platser, sitter Erik Holmberg, som bland annat jobbar med filmmusik.

Genrer och musikalisk inriktning spretar med andra ord åt olika håll. Men känslan är närmast att det är meningen. Musikalitet och kreativitet står i centrum. Trivselfaktorn är hög och soffor finns på flera platser och bjuder in till häng. Vad det kommer att resultera i för musik framöver får vi snart veta. Närmast på tur är en ny singelrelease med Gemelle – The Boy Is Mine – som kommer den 13 maj.

Fakta K51:

Artister: Gemelle, Sara Zacharias, The Magnettes, Marster (+ lite helt nysajnat)

Writers: Tove & Emma Ekström (Gemelle), Michaela Stridbeck (K-Pop mm), Joel Werner (hip hop/rap och pop), Rebecka Digervall (The Magnettes, men också mycket annat), Tomas Bäcklund (The Magnettes producent och co-writer), Jonathan Bluth (USA), plus lite song-by-song publishing.

Sitter i studion: Jubël, David Lindgren-Zacharias, Gemelle, Joel Werner, Axel Jonsson-Stridbeck, Anders Pettersson, Erik Holmberg.

Christel Valsinger