27 mars 2023

Finalisterna i Sámi Grand Prix

Den 8 april direktsänds den samiska melodifestivalen Sámi Grand Prix på SVT Play och i Sameradion i Sveriges Radio Play. 12 bidrag tävlar i festivalen, MI har fakta.

Sámi Grand Prix arrangeras i Kautokeino i Nordnorge. Sändningen är ett gränsöverskridande samarbete mellan norska NRK Sápmi, som producerar, Sveriges Radio och SVT. Sámi Grand Prix kommenteras på svenska av Natalie Carrion och William Stenvall Zetterström.

Årets upplaga av den samiska melodifestivalen blir den 33:e sedan starten 1990. Den direktsänds från Báktehárju arena i Kautokeino i Norge och leds av Agnete Saba och Ole Mathis Sara Nedrejord. 

– Det är ett enormt fint och roligt uppdrag att få vara en brygga mellan tittarna och sändningen för att göra det samiska ännu mer lättillgängligt. Jag kan lova att vi kommer att addera glitter och underhållning samtidigt som man kommer lära sig en hel del om Saepmie. Extra fint är det också att få sitta i kommentatorsbåset då jag stod på scenen som tävlande förra året och jag vet hur mycket det kan få betyda. It’s showtime!, säger Natalie Carrion.

– Det ska bli otroligt kul att lyfta den samiska musiken på ett nytt sätt i Sverige. Jag hoppas verkligen att jag och Natalie lyckas förmedla den magiska känslan på plats för tv-tittarna och radiolyssnarna genom sändningen och att musiken når en bred publik, säger William Stenvall Zetterström, som tidigare jobbat som programledare på Sameradion.

Den samiska melodifestivalen är den största musiktävlingen i Sápmi och arrangeras som en del av påskfestivalen i Kautokeino. Artisterna som deltar i år kommer från svenska, norska och finska sidan av Sápmi. Sex bidrag tävlar i sångkategorin, där sångerna ska framföras på något av de tio samiska språken. De sex bidragen i jojk-kategorin ska framföras traditionellt, utan instrument, och med samiska jojkdialekter. Från svenska sidan av Sápmi deltar två artister; Astrid Lindstrand Tuorda och Saara Hermansson, bägge är med i jojktävlingen.

Tittarna och en jury delar på makten när två finalister röstas fram i varje kategori. Dessa två bidrag från vardera kategori möts sedan i en guldfinal, där tittarna röstar fram de två vinnarbidragen som förutom äran får 20.000 norska kronor.

Artister och bidrag i Sámi Grand Prix 2023

SÅNGKATEGORIN:

Máret Áile Gaup BeaskaRáhkis hoavda

Máret Áile är 17 år och därmed den yngsta deltagaren i årets tävling. Hon kommer från Deatnu/Tana  i Öst-Finnmark.

AiliDuostil

Aili Katrine Wergeland Teigmo från Kárášjohka/Karasjok i Finnmark har släppt musik i flera år, både som artist och låtskrivare. Det är andra gången Aili deltar i Sámi Grand Prix.

Linus Augustin JohnsenCevzosat Hilat

Linus är 19 år och från Tjeldsund i Troms, men bor för närvarande i Tromsö där han studerar vid musikkonservatoriet

Mihka & Andreas  – Ále Guođe mu

Mihka är 20 år och kommer från Deatnu/Tana i Östra Finnmark. Mihka har hållit på med musik sedan han var 10 år och han kommer från en musikalisk familj. Andreas Gundersen är från Deatnu/Tana och arbetar till vardags som musiker. 2022 deltog han i Sámi Grand Prix med låten Áiggi mielde tillsammans med gruppen SoÁ.

YungMiqu & Jezebro (Mihkku Laiti og Jesse Ruokolainen)Cokka gávtti!

Mihkku är 20 år och kommer från Ohcejohka i norra Finland på gränsen till Norge i Tanadalen. Idag studerar han i Uleåborg. Han spelar bland annat klarinett och piano. Rap har varit genren i fyra år. Hans parhäst Jesse är en samisk rapartist och musiker. Han är 19 år och bor i Ohcejohka. Duon har jobbat tillsammans i fyra år.

Elin OskalLusa

Elin är från Saltdal i Nordland och har även rötter på den svenska sidan av Karesuando i norra Sverige. Elin är renskötare, sångerska och skådespelerska. 2021 hade hon en av huvudrollerna i musikalen Guovssahasa hálddus av Nils Gaup.

JOJKKATEGORIN:

Nils Johan A. GaupLise Merete

 

Nils Johan är från Guovdageaidnu/Kautokeino och är uppvuxen inom renskötsel. Han har deltagit i Sámi Grand Prix en gång tidigare 2021.

Saara HermanssonGoeksege

Saara Hermansson är från Stornäs i Klimpfjällsområdet i Västerbotten, i det sydsamiska området i Sverige. Hon arbetar för närvarande som lärare i Jokkmokk. Hon deltog för första gången i Sámi Grand Prix förra året med låten Festivaale-dobtesh. Hon skriver och komponerar sina egna låtar.

 

Ánte Issát OskalSara Maijja Oskal

Ánte Issát är renskötare från Guovdageaidnu/Kautokeino och har deltagit i Sámi Grand Prix i flera omgångar.

Heli AikioPiegâkandâ

Heli är 44 år och kommer från den finska sidan av Sapmi från Enare/Ánár i norra Finland. Hon är konstnär, jobbar med språk och talar både norsksamiska och Anárášsamiska. Hon har deltagit i Sámi Grand Prix två gånger tidigare. 2014 vann hon låtkategorin. Hon har studerat musik vid Musikhögskolan i Finland 2018-2022.

 

Astrid TuordaUnnaviellja

Astrid är 18 år och från Randijaur utanför Jokkmokk men bor i Kiruna på svenska sidan av Sápmi. Som skolelev med musikinriktning har hon haft möjlighet att modernisera gamla jojkar och har gett ut en cd med joiker från 1914 och framåt.

Nils Peder A. GaupJohan Nils Peder

Nils Peder A. Gaup är en renskötare från Guovdageaidnu/ Kautokeino i Finnmark. Jojken är en del av honom och hans vardag. Han har deltagit fyra gånger i joikekategorin i Sámi Grand Prix.

I nästa brev kommer en 4 Snabba med Natalie Carrion.

Lars Nylin