14 mars 2023

Musikexportpriset 2022 till First Aid Kit

Regeringens musikexportpris 2022 tilldelas First Aid Kit, för framgångarna med albumet Palomino. Regeringens hederspris går till Marie Ledin, VD Polarpriset, medan hedersomnämnandet tilldelas Studio Barnhus.

First Aid Kit är den 26:e vinnaren av regeringens musikexportpris, som varje år delas ut till svenska musikskapare som ”bidragit till exportframgångar och till att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.”

Juryn skriver i sin motivering att duons femte album Palomino ”hyllades unisont globalt och nådde höga listplaceringar, som nummer 3 i England följt av en tredje nominering till The Brit Awards. First Aid Kit underströk ännu en gång hur man lyckats skapa en konsekvent blågul version av ett arv i pop-, folk- och country-traditioner som i många aspekter är ytterst ’amerikanskt’.”

Nominerade till regeringens musikexportpris var också Bladee, LIOHN och Klahr, Tove Lo och Watain.

Regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport gick till Marie Ledin, för sitt arbete med Polarpriset. ”Marie Ledins inspirerade, outtröttliga och framgångsrika arbete med Polarpriset sätter ett högkvalitativt och mångsidigt musiksverige på den internationella kartan,” står det i juryns motivering.

Regeringens hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering tilldelades skivbolaget, DJ-trion och festkollektivet Studio Barnhus. I sin motivering skriver juryn bl a: ”Idag hörs Studio Barnhus på klubbar i Mexiko och Milano liksom i en HBO-serie och Marvelfilm. /…/Många länder kan idag stoltsera med världsartister. Betydligt mer sällsynt är det att ta en plats på dansmusikens absoluta finsmakarscen. Som Studio Barnhus lyckas med. År ut och år in.”

Juryn för Musikexportpriset består av

Isabel Thomson (ordförande), handläggare musik, musikutgivning, Kulturrådet
Boel Adler, Lördagsmorgon i P2
Jesper Thorsson, VD Export Music Sweden
Lars Nylin, chefredaktör och ansvarig utgivare Musikindustrin
Linda Portnoff, VD Musiksverige
Ludvig Werner, VD IFPI
Per Sinding-Larsen, musikjournalist Sveriges Television
Robert Sehlberg, musikchef NENT Group Sverige

Christel Valsinger