7 mars 2023

Spotifykampanj i samband med kvinnodagen

För att fira den internationella kvinnodagen den 8/3 och fortsätta höja kvinnors röster lanserar Spotify denna vecka en global kampanj som förstärkning av bolagets Equal-program.

Spotify skriver: ”På Spotify arbetar man året runt med att på olika sätt lyfta fram kvinnliga röster, vilket framförallt görs genom Spotifys globala Equal-program.”

Genom kampanjen som lanseras denna vecka kommer man dessutom:

*Nyttja Spotifys Equal-hub genom att bjuda in artister som Alicia Keys, Janelle Monáe, Pitty och The Blessed Madonna att ta över Equal-spellistor där de kommer att skapa spellisteklipp som delar inspirerande berättelser från hela världen, genom musik.

*Arbeta med aktivister inklusive Tarana Burke (grundare av metoo), Shar Jossell (prisbelönt journalist) och Favianna Rodriguez (artist, arrangör och social rättvisa) för att återge berättelser på temat ”Bakom rörelsen” på sociala medier.

*Ge bidrag till UN Women och Calling All Crows för att stötta den fortsatta kampen för jämställdhet mellan könen.

*Lansera Equal i Ukraina med fokus på sångaren, låtskrivaren och 2016 års Eurovision Song Contest-vinnare, Jamala. [Equal finns därmed tillgängligt på över 180 marknader runt om i världen].

Onsdag 8 mars arrangeras Stream On i Los Angeles där globala nyheter för kreatörer runt om i världen presenteras av tjänsten. I Stockholm arrangeras samtidigt ett lokalt program där kvällen inleds med att lyfta fram just Equal och presentera resultat från projektet Her Songs for Him som Spotify har stöttat.

Gästerna på eventet får dessutom en exklusiv premiär av låten Put Me First – Spotify Singles med polska Tynsky och svenska Claudia Neuser. Låten är skriven av Amanda Jerlov och Daniella Binyamin, och producerad av Isa Tengblad inom Her Songs For Him, initierat av gruppen Släs och inspelad i Spotifys studio i Stockholm.

– Spotify har i flera år arbetat för att utbilda och stärka kvinnliga musikskapare genom nätverksträffar, producentutbildningar, seminarier och studiosamarbeten. Därför är det extra roligt att under Internationella kvinnodagen få presentera en helt ny låt som är ett resultat från projektet Her Songs for Him som vi har stöttat, säger Jenny Hermanson, Nordenchef på Spotify.

Hittills har Spotify adderat mer än 5 000 kvinnliga artister till Equal-spellistor och stöttat över 700 ambassadörer i och utanför deras hemländer. Dessa artister har fått nära en halv miljard redaktionella streams under sina första månader från det att de anslutit till programmet. Dessutom har de har lagts till i fler än 4 000 Spotify-spellistor.

– Vi inom musikbranschen kan tillsammans göra mera för att inspirera, stötta och lyfta fram duktiga kvinnliga kreatörer. Dessutom kan vi uppmuntra fans att i högre grad upptäcka och lyssna på mer musik skapad av kvinnor för att uppnå ett mer jämställt lyssnande, fortsätter Hermanson.

Med en över ett decennium lång historia av att stödja Internationella kvinnodagen, både på plattformen och som företag, fortsätter Spotify också att arbeta med jämställdhet inom företaget. Under slutet av 2022 utgjorde Spotifys kvinnliga arbetsstyrka 43 procent av företaget.

Topp 10 mest spelade kvinnliga artisterna på Spotify i Sverige under 2022:

Veronica Maggio

Taylor Swift

Molly Sandén

Miss Li

Miriam Bryant

Adele

Billie Eilish

Rihanna

Dua Lipa

Zara Larsson

Topp 10 mest spelade kvinnliga artisterna på Spotify globalt under senaste året*:

Taylor Swift

Ariana Grande

Billie Eilish

Dua Lipa

Doja Cat

Rihanna

SZA

KAROL G

Lana Del Rey

Shakira

*Datan visar tidsperioden mellan 28 februari 2022 till 28 februari 2023.

Lars Nylin