7 mars 2023

Jimmy Joker slår rekord med sex låtar i Mellofinalen

Jimmy Joker Thörnfeldt är låtskrivaren med flest bidrag i årets Melodifestival. Nu har samtliga sex låtar gått till final också. Det är rekord för en enskild låtskrivare.

Det tidigare låtskrivarrekordet för finalen i Melodifestivalen är fyra låtar. Det har flera låtskrivare haft, bland annat Jimmy Joker själv förra året, berättar han för MI. Men sex låtar i final har ingen annan haft tidigare.

Hur känns det?

– Jag har nog inte riktigt fattat det. Jag är så trött efter att ha jobbat så mycket. Och vi flög hem från Örnsköldsvik klockan 6 på morgonen i söndags. Men det är jätteroligt förstås!

Och hur är reaktionerna från dina kollegor?

– Alla verkar glada! Men vi är ju nära vänner så alla är schyssta.

Med sex låtar i finalen står Jimmy Joker listad som låtskrivare bakom halva startfältet och har 50% chans på vinst. Men fler låtskrivare har med flera låtar. Såväl Thomas G:son, som Jimmy Jansson och Joy Deb står bakom fyra bidrag i finalen. Linnea Deb har tre.

En del gnisslar över att ett fåtal låtskrivare har med så många bidrag och tycker att det införas en begränsning. Vad tänker du själv kring det?

– Det är klart att om någon får med 15-20 låtar så blir det inte roligt. Då behövs det ju ett tak. Men i grund och botten är det ju en jury som utser de bästa låtarna. Och man ska ju inte bli straffad för att man har lagt ner extremt mycket tid och jobbat stenhårt. Man får inte glömma att det här är vårt jobb, vi har inget annat. För andra är det en kanske en hobby men vi gör det verkligen varje dag och jobbar extremt mycket. Det finns ingen genväg.

Ni är som sagt flera låtskrivare som har med fler än en låt i tävlingarna. Hur bestämmer ni vem som ska sitta vid vilken artist i sändningen?

– Under presentationerna av låtarna så måsta man flytta runt och vara med på alla man skrivit. Men till omröstningen så bestämmer vi innan vem som ska sitta var. Då handlar det mest om att att inte någon sitter ensam. Vi kan flytta runt lite under tiden också.

Du kan få hoppa runt mycket på lördag.

– Ja så blir det nog!

Vad händer efter finalen. Får du ledigt då?

– Lite ledigt ska jag ha. Någon dag i alla fall. Sen ska jag jobba med Pitbull i USA och hans nya album.

Christel Valsinger

Låtarna i finalen som Jimmy Joker Thörnfeldt varit med och skrivit är: Tone Sekelius – Rhythm of My Show,
Paul Rey – Royals, Marcus & Martinus – Air, Kiana – Where Did You Go, Smash Info Pieces – Six Feet Under
och Loreen – Tattoo.