6 mars 2023

Female Songwriters Day för fjärde gången

För fjärde året i rad arrangeras Female Songwriters Day i samband med Internationella Kvinnodagen. Än syns inte effekterna av olika jämställdhetsinitiativ till på topplistorna. ”Tyvärr kvarstår obalansen”, säger Ulla Sjöström, rektor på Musikmakarna, som står bakom initiativet.

USC Annenbergs* rapport ”Inclusion in the recording studio” undersöker varje år representationen av kvinnor och icke-vita på Billboard Hot 100:s årslista. År 2022 var 30% av artisterna på listan kvinnor, 1% icke binära och 69% män. Och då hade ändå andelen kvinnliga artister ökat med 7% sedan 2021.

Bland upphovspersonerna till låtarna var de kvinnliga representationen ännu lägre. Andelen kvinnliga låtskrivare var 14%, medan andelen kvinnliga producenter var 3,4%.

– Tyvärr kvarstår obalansen mellan kvinnor & icke binära och män som låtskrivare och producenter på världens musiktopplistor, konstaterar Ulla Sjöström, rektor på utbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik som är initiativtagare till Female Songwiters Day.

– Kvinnor och icke binära behöver få möjlighet att avancera på listorna, synliggöras, och en chans att försörja sig på sitt musikskapande. Därför fortsätter vi att uppmuntra dem att skriva mer musik, få feedback i sitt arbete och våga ta plats.

Det är fjärde året i rad som Female Songwriters Day arrangeras i samband med Internationella Kvinnodagen och erbjuder kvinnliga och ickebinära låtskrivare och producenter från hela världen att skapa musik och nätverk tillsammans. Hundratals musikskapare har hittills tagit del av de arrangerade aktiviteterna och skickat in låtar till det avslutande lyssningspartyt.

På skolan Songwriters Academy of Sweden som driver  yrkeshögskolan Musikmakarna samt de två folkhögskoleutbildningarna Dreamhill Music och S.I.M. (Songwriting for an International Market) arbetar man sedan länge med jämställdhet i fokus.

– I år när vi firar 25 år med Musikmakarna och 10 år med Dreamhill Music kan vi börja se resultat av vårt långsiktiga arbete för en mer jämställd musikbransch, säger Ulla Sjöström.

Konkreta resultat i form av siffror kommer också att presenteras inom en snar framtid.

Men alla behövs i arbetet för  för att styra utvecklingen mot mer jämställdhet, säger hon.

– Sverige med sina fantastiska musikframgångar och sin position på musikmarknaden borde kunna vara en förebild för alla andra länder, vi skulle verkligen kunna visa vägen och gå före som världens mest jämställda musikland!

Christel Valsinger
*USC Annenberg är en utbildning för journalistik och kommunikation på Universitetet i Södra Kalifornien.

Följ Female Songwriters Day på Instagram: https://www.instagram.com/femalesongwritersdayint/