22 februari 2023

Svenska, kvinnliga låtskrivare bakom NewJeans framgångar

Sydkoreanska NewJeans beskrivs som det snabbast växande K-popgruppen just nu och spås nå stora framgångar under 2023. Hittills har de släppt sex låtar – alla med topline av svenska, kvinnliga låtskrivare.

Sydkoreanska NewJeans debuterade med ep:n 1st EP NewJeans  [ADOR Co Ltd] i augusti förra året och har sedan dess blivit den snabbast växande K-popgruppen i världen genom ett antal streaming- och försäljningsrekord, samt med rekordet som den kvinnliga grupp som snabbast fått en Daesang (Grand Prize) – vilken kammades hem på Asia Artist Awards i Japan i slutet av förra året.

Med releasen OMG/Ditto i januari blev de dessutom den  tredje K-popgruppen någonsin (efter BTS och Blackpink) att ha fler än en låt på Billboard Hot 100 samtidigt. 

Och framgångarna kan NewJeans delvis tacka svenska låtskrivare för.

Fyra av de hittills släppta låtarna- Hype Boy, Cookie, OMG och Ditto – har topline skriven av Ylva Dimberg, tidigare sajnad till förlaget The Kennel och en gång elev på Musikmakarna. Låten Attention är (delvis) förlagd hos Cosmos Music Publishing och är skriven av pseudonymen Duckbay, medan låten Hurt är skriven av svensk-iranska Amanda Lundstedt, som själv gör musik under namnet Ayelle och är kontrakterad till Universal Music Publishing i USA.

Christel Valsinger