12 februari 2023

Melodifestivalen: Panetoz och Maria Sur vidare

Det blev en spännande omröstning i Melodifestivalens andra deltävling, som till synes var jämn in i det sista. Men det blev Maria Surs gripande ballad och Panetoz energiboost som gick direkt till final.

Maria Sur, som kom till Sverige från Ukraina för knappt ett år sedan, tävlade med Never Give Up, skriven av Anderz Wrethov och Laurell Barker. Låten blev den första att ta sig vidare till finalen.

Efter den andra röstningsomgången lästes rösterna upp efter åldersgrupp och länge såg Theoz och låten Mer av dig, ut att med knapp marginal ta den andra finalplatsen. I slutänden var det istället Panetoz som visade sig ha det störstastödet och deras On My Way knep den andra finalbiljetten. Till semifinal gick Theoz tillsammans med duon Tennessee Tears med låten Now I Know.

Under den andra deltävlingen, som ägde rum i Linköping, blev också låtskrivaren Thomas G:son invald i Melodifestivalens Hall of Fame. G:son har, med årets bidrag inräknat, haft med 69 låtar i Melodifestivalen sedan 1999. Hittills har tre av dem vunnit.

Till final deltävling 2:

Never Give Up Maria Sur
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Laurell Barker

On My WayPanetoz
Låtskrivare: Anders Wigelius, Daniel Nzinga, Jimmy Jansson, Nebeyu Baheru, Njol Badjie, Pa Modou Badjie, Robert Norberg

Till semifinal deltävling 2:

Mer av dig –  Theoz
Låtskrivare: Axel Schylström, Jakob Redtzer, Peter Boström, Thomas G:son

Now I Know Tennessee Tears
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jonas Hermansson, Thomas Stengaard, Tilda Feuk

Christel Valsinger

Foto: Alma Bengtsson, SVT