30 januari 2023

Fred Åkerström-stipendiet till Jack Vreeswijk

Den första upplagan av ett nyinstiftat stipendium till minne av trubaduren och textförfattaren Fred Åkerström går till artisten och kompositören Jack Vreeswijk. Priset delades ut på restaurangen Den Gyldene Freden i Stockholm den 27 januari.

Ett stipendium i Fred Åkerströms namn delades i många år ut under Visfestivalen i Västervik, en tradition som dock upphörde 2014.

Det nya stipendiet är instiftat av Fred Åkerströms dotter CajsaStina Åkerström, tillsammans med musikjournalisten och MI-medarbetaren Lars Nylin. Stipendiet ska delas ut till svenska scenartister som verkar i Fred Åkerströms anda, vilket primärt innebär att ”man är starka tolkare av andras material, ett signum hos en Fred Åkerström som gjorde Carl Michael Bellman och Ruben Nilson starkare än någon annan före eller efter honom”, skriver initiativtagarna i ett pressmeddelande.

Det första diplomet och stipendiesumman 50 000 kronor går till Jack Vreeswijk, en artist som liksom CajsaStina är barn till en legendarisk svensk visartist. Duon har samarbetat i bland annat flera gemensamma turnéer och 2009 sjöng de tillsammans in låten Vår sång på skiva.

Motiveringen lyder:

”Stipendiet till Fred Åkerströms minne går till en svensk artist som bär arvet vidare av ett av Freds stora signum, det som den vidunderlige tolkaren. Det första stipendiet går till en artist som bottnar i egna verk, men som med åren allt oftare kärleksfullt lyft fram inte minst sin egen fars djupa låtskatt, men också Evert Taube, Jeremias i Tröstlösa, och annan svensk visa, liksom egna versioner av exempelvis J.J. Cale, Kris Kristofferson och Jimmy Webb. Inte minst finner juryn en koppling mellan mottagarens och Freds förmåga att dynamiskt balansera barskt volymstarkt och innerligt sammetslent. 2023 års mottagare av Fred Åkerström-stipendiet är: Jack Vreeswijk”

– Jack har en av de absolut vackraste och intressantaste rösterna bland nu levande manliga svenska sångare. Hans förmåga att subtilt gestalta smärta och vemod är outstanding. Första gången jag knockades av denna insikt var när jag hörde hans version av Blues för Fatumeh. Plötsligt förstod jag verkligen vad låten handlade om; hörde orden, djupet…Bara en sann tolkare kan trolla så, säger CajsaStina Åkerström.

– Fred Åkerström är ett namn och ett livsverk som på alla sätt förtjänar ett pris. Jag tyckte det var mycket märkligt att det inte fanns ett Åkerström-pris och är mycket stolt över att lite ha fått medverka till att ett sådant nu existerar. Jag hoppas att det blir en del i att Freds minne och arv kommer än mer fram i ljuset, säger Lars Nylin.

 

Christel Valsinger