12 december 2022

Sveriges Radio får Stim-gitarren 2022

Stim delar varje år ut priset Stimgitarren till en organisation som jobbat för att stödja svensk musik. Sveriges Radio har i år tilldelats priset för sitt gedigna arbete för svenskt musikliv, upphovspersoner och artister. STIM-gitarren kommer att auktioneras ut till förmån för insamlingen under Musikhjälpen som drar igång 12 december.

Häromveckan fick Salem Al Fakir årets Stimgitarr för enskilda kreatörer. Nu är det Sveriges Radio som belönas.

– Det känns otroligt roligt att STIM vill uppmärksamma det arbete vi gör med musiken varje dag. Det ligger mycket arbete bakom både journalistiskt och administrativt där tillgodogörandet till upphovspersoner och artister är en mycket viktig del, säger Anna-Karin Larsson, områdeschef för musik i Sveriges Radio.

Stim:s motivering till priset:

”Sveriges Radio får årets Stimgitarr för att de med den svenska musiken i fokus och ett gediget arbete för ett mer jämställt musikliv, tar de både musiken och musikbranschen på allvar. Genom välkända och etablerade format som P2 i parken, Musikhjälpen, P3 guld och P4 nästa lyckas SR ständigt lyfta, hylla och stärka musiken och musikskaparna bakom. Detta samtidigt som man ger lyssnarna möjlighet att upptäcka – och njuta av – fantastisk musik. Sveriges Radio är verkligen en värdig vinnare av Stimgitarren 2022”

– Motiveringen sätter verkligen fingret på den bredd vi arbetar med. Vi vill både njuta av musiken och ge lyssnarna denna viktiga del av vårt utbud samtidigt som vi vill ge stöd till musikbranschen. Dessutom brinner vi för ny svensk musik i alla genrer varför specialbeställda verk, tävlingar som lyfter fram nya artister och vårt generella utbud där vi är speciellt stolta över att ha ett brett utbud och att vi spelar fler nya titlar och nya artister än någon annan i Sverige varje år, säger Anna-Karin Larsson.

Stimgitarren kommer under den pågående kampanjen Musikhjälpen att signeras av uppträdande artister i glasburen på Kungstorget i Göteborg med start 12 december och avslutning 18 december och kommer att auktioneras ut till förmån för insamlingen.

Lars Nylin