1 december 2022

Stims Platinagitarr 2022 till Salem Al Fakir

Låtskrivaren och artisten Salem Al Fakir har tilldelats Stims utmärkelse Platinagitarren 2022. Gitarren delades ut vid en ceremoni i Stim Music Room i Stockholm på onsdagskvällen.

”Jag är superglad och jättehedrad – och genuint nyfiken på hur den känns att spela på. Den får följa med till studion imorgon,” säger Salem Al Fakir.

Årets mottagare av Platinagitarren föddes 1981, och hade en uppväxt genomsyrad av musik – han var tre år när han började spela piano, och fyra när han plockade upp fiolen. 2007 släppte Salem sitt första album som direkt gick upp till toppen av försäljningslistan, och han belönades året efter med hela fyra Grammisar. 2010 nådde han ut i varenda stad, by och vägkorsning i hela landet när han kom tvåa i Melodifestivalen med Keep on walking.

I dag skriver Salem Al Fakir främst åt andra artister och har etablerat sig som en av Sveriges största musikskapare. Han har skrivit låtar åt världsstjärnor som Madonna, Kanye West, och Lady Gaga, och svenska storheter som Avicii, Veronica Maggio, Miss Li, Axwell & Ingrosso, Ghost, Seinabo Sey och Robyn. More than you know med Axwell & Ingrosso, och Waiting For Love med Avicii har båda spelats över en miljard gånger på Spotify.

”Salem Al Fakir är en låtskrivare av sorten som skapar tankar i stil med: ”Oj, hur mycket har han hunnit med egentligen? Har han arbetat med den också, och den…!”. Dessutom i så vitt skilda genrer. Spännvidden från Madonna till Ghost säger det mesta. Salem är det svenska låtskrivandets fascinerande skickliga kameleont.” säger Lars Nylin, medlem i juryn.

Juryns motivering:

Gemensamt för låtskrivare som lyckas vara relevanta årtionde efter årtionde är nyfikenheten på olika genrer och uttryck och förmågan att både förvalta och förnya dem. Årets mottagare av Platinagitarren är ett klockrent exempel på detta. Salem Al Fakir har kallas underbarn och turnerade Sverige och Ryssland som violinist redan som 13-åring. Därefter valde han en annan musikalisk bana och har som soloartist belönats med flera Grammisar och slutat tvåa i Melodifestivalen, varpå han blivit en av Sveriges absolut mest framgångsrika låtskrivare såväl nationellt som internationellt: på egen hand och i sitt samarbete med tidigare Platinagitarrvinnaren Vincent Pontare. Avicii, Robyn, Madonna, Veronica Maggio och Axwell Ingrosso är bara några som haft namnet Salem Al Fakir bland credits. Att Salem Al Fakir under det senaste året spelat en avgörande roll på såväl Agnes discodoftande album Magic Still Exist, som hårdrocksbandet Ghosts Billboard-tvåa Impera, är bara ännu ett bevis på hans musikaliska omfång.”

Juryn för Platinagitarren 2022 består av Christel Valsinger och Lars Nylin från tidningen Musikindustrin, och Ida Staxenius och Patrik Sventelius från Stim.

Fakta om Platinagitarren

Varje år delar Stim ut Platinagitarren till en Stimansluten upphovsperson för att uppmärksamma Stimanslutna upphovspersoner som haft exceptionella framgångar – och för att inspirera andra att utvecklas i sitt musikskapande.

Tidigare mottagare av Platinagitarren

2021 Ilya Salmanzadeh

2020 Noonie Bao

2019 Tobias Forge

2018 Veronica Maggio

2017 Peter Svensson

2016 Laleh

2015 Tove Lo

2014 Tim ”Avicii” Bergling

2013 Carl Falk och Rami Yacoub

2012 Johan ”Shellback” Schuster

2011 Lykke Li

2010 Max Martin

2009 Robyn

2008 Michel Zitron, Sophia Somajo och Vincent Pontare

2007 Benny Andersson

2006 Lars Winnerbäck

2005 Joakim Berg

2004 Per Gessle

Christel Valsinger