7 november 2022

Voyage-firande ett år efter

Ett år har gått sedan ABBA släppte sitt första studioalbum på nästan 40 år – Voyage. Albumet har sedan dess sålts i 2,5 miljoner exemplar globalt och på måndagen belönades gruppen med en plaque för denna milstolpe, mottagen av Benny Andersson.

När Voyage släpptes förra året gick albumet direkt in som nummer 1 i 18 länder, inklusive Storbritannien, Sverige, Frankrike, Tyskland och Australien. ABBA nominerades också både till en amerikansk GRAMMY för Record Of The Year (I Still Have Faith In You) och till en BRIT-Awards för Best International Group. Bandet tilldelades också Regeringens Musikexportpris 2021 och en Lovie Award (2021 Special Lifetime Achievement Award). Voyage var också det bäst säljande albumet i både Tyskland och Storbritannien 2021. I en unik dubbel fick ABBA både hederspriset och specialpriset vid Grammis 22 och är nominerade vid Musikförläggarnas pris på fredag, allt kopplat till Voyage. 

Voyage var ABBA’s första studioalbum sedan The Visitors, som släpptes den 30:e November 1981. Precis som tidigare ABBA-album så skrev och producerade Benny Andersson och Björn Ulvaeus alla låtar på Voyage och de tidlösa vokalerna tillhörde såklart Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad.

På det nya albumet gick de fyra medlemmarna i ABBA tillbaka in i Bennys studio Riksmixningsverket i Stockholm. Under en fyraårsperiod spelade de in de tio låtarna på albumet. Albumet innehåller I Still Have Faith In You och Don’t Shut Me Down, som bägge var de två första låtarna att spelas in till skivan. Båda låtarna kan upplevas på ABBA Voyage-konserten som hade premiär på ABBA Arena i London i maj 2022, tillsammans med bandets största hits.

Lars Nylin

Bild: Tove Floss. Joakim Johansson (VD Universal Music Sweden), Benny Andersson, Görel Hanser (ABBA-manager) och Mia Segolsson (GM Polar Music International AB)