31 oktober 2022

Världsrekord för Babblarnas vaggvisa

Babblarnas vaggvisa har nu legat på Spotifys svenska lista i mer än 200 veckor, sida vid sida med globala superstjärnor och svensk rap. Världsrekord, tror Universal.

Babblarnas vaggvisa gavs ut 2017 och kontrakterades till Universal Music för ett år sedan. Den har legat på Spotifylistan i princip sedan den första släpptes. En form av världsrekord, tror svenska Universal i ett pressmeddelande. ”Det finns ingen annan låt i hela världen, vad vi kan finna som legat på någon digital singeltopplista i mer än 200 veckor tidigare” skriver bolaget.

Robert Olausson, som är ansvarig för svenska Universals barnutgivning, säger:

-Att få möjlighet att vara med och utveckla den svenska visskatten för barn tillsammans med Hatten Förlag genom vårt samarbete är en ren ynnest. Att så gott som dagligen passera nya rekord, tänja på gränser och samtidigt fästa blick och fokus mot framtiden är fantastiskt. Babblarna och upphovspersonerna bakom har i och med detta för all framtid skrivit in sig i den Svenska musikhistorien.

Anneli Tisell, textförfattare till låten och kreativt nav i Babblarnas värld, fortsätter:

-När mina egna barn var små berättade vi godnattsaga och sjöng vaggvisa när det var dags att lägga sig – en mysig, lugn och viktig rutin i den stressiga vardagen. Först långt senare började jag fundera över att det vore en bra och självklar idé att låta barnens vänner Babblarna vara med och natta alla småttingar. Ända från början kände vi att vaggvisan hade något alldeles speciellt, men att den skulle finnas högst upp i listorna på Spotify några år senare fanns inte ens i vår fantasi.

Det är Johan Rask och Hasse Sjölander som komponerar och producerar musiken i Babblarnas värld och Tisell som skriver texterna. Ansvariga för Babblarna är Hatten Förlag. Dessa arbetar för att göra språkutvecklingen för små barn rolig och inkluderande. Förlaget ger främst ut språkutvecklande barnböcker, spel, leksaker och material med tecken, men även facklitteratur på temat tecken- och språkträning. Babblarna används i den pedagogiska verksamheten i flera förskolor. Bland övriga titlar hos Hatten Förlag finns bland andra Ajja & Bajja och Snicksnacksnoken. Förlaget grundades 2002 av Tisell och har idag tio anställda med säte i Danderyd, Stockholm.

Babblarna har snart en miljard visningar på sin svenska Youtube-kanal och mer än 800 000 sålda böcker på svenska. Det färgglada gänget har kort sagt tagit Sverige med storm sedan de lanserades 2007.

Lars Nylin