27 oktober 2022

Louise Hoffsten får Musikförläggarnas hederspris

Musikförläggarnas hederspris 2022 tilldelas låtskrivaren och artisten Louise Hoffsten. I motiveringen står bland annat att hon ”med sin oändligt kreativa vilja och förmåga att inte stoppas av genremässiga konventioner”, alltid har gått sin egen väg.

I över tre decennier har hon berikat den svenska låtskatten med nära tjugo studioalbum som flyter mellan genren blues, visa och rock. Inte sällan med munspelet i hand har hon turnerat landet runt flera gånger om och kommit att bli en av Sveriges mest folkkära låtskrivare, artister och musiker. Nu tilldelas Louise Hoffsten Musikförläggarnas hederspris 2022.

– Det här var en riktigt glad överraskning, tänk att bli utvald bland en sån mängd begåvade människor. Jag vill verkligen tacka alla och jag är mäkta stolt att få det här priset! säger Louise Hoffsten, i ett pressmeddelande från Musikförläggarna.

Hennes första album Genom eld och vatten släpptes redan 1987. Men det skulle dröja ytterligare sex år innan Louise Hoffsten slog igenom på riktigt 1993 med sitt femte album Rhythm & Blonde. När hennes senaste album Crossing the border släpptes i februari i år möttes det – som så många gånger tidigare – av en unisont hyllande kritikerkår. Under hennes över tre decennier långa karriär har Louise Hoffsten mottagit en rad priser och utmärkelser, bland annat utsågs hon till hedersdoktor vid Linköpings universitet 2005.

– Jag är tacksam över den enorma låtskatt Louise Hoffsten har skämt bort oss med under åren. Det är svårt att inte drabbas av hennes musik, den känns ända in i själen. Genom sitt skapande har hon inte bara berört många av oss, utan också inspirerat och öppnat nya dörrar för många låtskrivare. Jag är oerhört glad och stolt över att just hon tilldelas Musikförläggarnas hederspris i år, säger Marit Woody-Lambin, operativ chef på Musikförläggarna.

Hederspristagaren utses av Musikförläggarnas styrelse och tillfaller en eller flera musikskapare som gjort betydande insatser under lång tid i svenskt och/eller internationellt musikliv samt tjänat som extraordinär inspirationskälla. Utmärkelsen delas ut på Musikförläggarnas Pris på Grand Hôtel den 11 november, där årets mest framstående låtskrivare, kompositörer och textförfattare hyllas.

Årets motivering lyder: 
”Under en över tre decennier lång karriär – med grammisvinster och turnéer som aldrig tagit slut – har hon varit en av Sveriges hårdast arbetande musiker, låtskrivare och artist. Med sin oändligt kreativa vilja och förmåga att inte stoppas av genremässiga konventioner har hon alltid gått sin egen väg. Oavsett om hon rört sig inom visa, blues eller rock har hennes stora passion och kärlek till musiken som uttryck gett oss otaliga underbara låtar som på olika sätt rört oss lyssnare djupt eller peppat oss till nya nivåer.
Genom sina texter och musikaliska skapelser, och med munspelet som vapen, har hon inspirerat mängder av människor att tro på sig själva, även om livet inte alltid bjuder på saft och bullar utan ibland även en välfylld näve grus.
Musikförläggarnas hederspris 2022 går till Louise Hoffsten.”

Musikförläggarnas hederspriset har tidigare år delats ut till:
 Karin Rehnqvist, Kenneth Gärdestad, Mauro Scocco, Monica Dominique, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Mikael Wiehe, Per Gessle, Robert Broberg, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Georg Riedel, Carl-Bertil Agnestig, Povel Ramel, Benny Andersson & Björn Ulvaeus, Gullan Bornemark, Ingela “Pling” Forsman och Robyn.

Hederspristagaren utses av Musikförläggarnas styrelse och har årligen delats ut sedan 2003, med undantag för pandemiåret 2020.

Christel Valsinger