26 oktober 2022

Artister för Irans kvinnor i SVT

På lördag sänder SVT konserten En kväll för Iran: Kvinna, liv, frihet för att uppmärksamma det som just nu händer i Iran. Uppträdanden av bl.a. Laleh, Carola och Darin varvas med informativa inslag och samtal som lär oss mer om situationen i Iran.

Parisa Amiri leder den 90 minuter långa sändningen som är en konsert för att belysa frågor och engagemang som den rådande situationen i Iran väcker. På scenen uppträder Darin, Arghavan Agida, Justina, Kristin Amparo, Rostam Mirlashari, Tusse, Jasmine Kara, Carola, Parham och Laleh. Uppträdandena varvas med inslag och samtal som lär oss mer om situationen i Iran och ger en djupare förståelse för olika aspekter av proteströrelsen.

– Vi är många världen över som är berörda av de iranska kvinnornas kamp för frihet och mänskliga rättigheter. Den här konserten är en hyllning till deras mod, säger Eva Beckman, programdirektör på SVT.

Protesterna i Iran började i september, till följd av att 22-åriga Mahsa Amini dog efter att våldsamt ha gripits av landets moralpolis för att ha brutit mot kraven på att täcka håret med hijab. En demonstrationsvåg sprider sig som en löpeld över hela världen. Budskap och bilder på människor som fortsätter att demonstrera mot regimen sprids på sociala medier.

SVT Play och SVT2 lördag 29 oktober 2022 kl. 21.00: En kväll för Iran: KVINNA, LIV, FRIHET

Lars Nylin

Bilden: Kristin Amparo, Arghavan Agida, Tusse, Carola, Darin, Rostam Mirlashari, Jasmine Kara, Justina, Laleh, Parham. Foto: Linnea Frank, Roar Vestad, Magnus Liam Karlsson/SVT, Janne Danielsson/SVT, Annika Bergelund, Fredrik Gille, Felix Frank, Peiro, Gustaf Thörn/SVT.