24 oktober 2022

Jubileum för en sliten Opera

2023 fyller Operan i Stockholm 250 år. Det blir jubileumsgala 18 januari men också åtskilliga frågetecken kring institutionens framtid.

På senare tid har det förekommit många rubriker om Operans fysiska tillstånd. Olika planer för restaurering kostar oavsett många miljarder. Enligt de ansvariga är läget akut:

– Någonting måste göras oerhört snart. Vi har ett fantastiskt läge och en fantastisk historisk tradition, så att ta hand om det vi har känns som den snabbaste och mest hållbara vägen framåt. Nu är det inte längre tid för utredningar och diskussioner, nu måste vi ha en konkret plan, säger VD Fredrik Lindgren till TT.

Men i väntan på besked går byggnaden vid Gustaf Adolfs Torg i Stockholm in i ett 250-årsfirande.

Den 18 januari hålls en jubileumsgala och spelåret rundas sedan av på nyårsafton med en stor maskeradbal.

Däremellan kommer en repertoar som förenar dåtid, nutid och framtid och bland mycket annat rymmer världspremiären på Melancholia – en ny operatolkning av Lars von Triers film med nyskriven musik av Mikael Karlsson.

Jubileumsgalan, som ges vid tre tillfällen, utgör själva starten på vad som blir ett extraordinärt år fullt av överraskningar och specialsatsningar. Publiken kan vänta sig en gränsöverskridande och visuellt bländande föreställning som rusar genom tiden och uppmärksammar 250 år av scenkonstmagi. Jubileumsgalan sänds dessutom live på bio via Folkets hus och parker.

Över huvud taget kommer nationalscenen för opera och balett under 2023 uppvisa en repertoar som knyter ihop dåtid, nutid och framtid, med en spännvidd som kan attrahera såväl inbitna operafantaster som den bredare publiken.

Ur programmet kan nämnas världspremiären av operatolkningen av Melancholia. Andra höjdpunkter är Shakespeare-operan En midsommarnattsdröm som här utspelar sig i Edward Hopper-inspirerade lägenhetsboxar, den färgsprakande baletten Le Corsaire som aldrig tidigare har satts upp på Operan, modern dans av koreograferna Hlín Hjálmarsdóttir, Alexander Ekman och Ohad Naharin och så den verklighetsbaserade historien Var är smörgåsen?  av Pija Lindenbaum som riktar sig till den yngre publiken.

Den 4 oktober kommer den tyske stilikonen och syntpoparen Klaus Nomi tillbaka med en föreställning som gästade Operan 2020.

Jubileumsåret 2023 avslutas på nyårsafton med en maskeradbal i 1700-talsstil, där publiken kan välja mellan en helkväll på Operan med middag och konsert, eller entré till eftersläpp inför tolvslaget och möjlighet att uppleva fyrverkerier från någon av Operahusets terrasser.

Den som önskar något spektakulärt att bära på nämnda bal bör dessförinnan inte missa en unik och omfattande kostymutförsäljning som äger rum den 7–11 juni,  där 8000 skräddarsydda plagg säljs till specialpris i samband med att Operan lämnar sitt förråd i Gäddviken. Det blir även utförsäljning av allehanda spännande rekvisita. Intäkterna från försäljningen går till att öka antalet skolföreställningar.

Under hela året samarbetar Operan med konstnärerna Cooper & Gorfer, som har fått fria händer att visualisera sångarna, dansarna och musiken, och de gör det med både film och stillbilder. Under året pågår också ett samarbete med Livrustkammaren, som kommer att ställa ut föremål och kostymer från Operans fantastiska samlingar.

Lars Nylin