18 oktober 2022

Parisa Liljestrand (M) ny kulturminister

Parisa Liljestrand (M) blir kulturminister i Ulf Kristerssons (M) regering. Det meddelades under tisdagens regeringsförklaring i riksdagen. Liljestrand kommer närmast från posten som kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna kommun, ett uppdrag hon haft sedan 2015.

Parisa Liljestrand började engagera sig politiskt 2002. Hon var med och startade direktdemokratipartiet Demoex i Vallentuna, som tog sig till kommunfullmäktige, men lämnade partiet för Moderaterna,
som hon haft uppdrag för sedan 2010. 2015 blev hon kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna, en position hon nu lämnar för att bli kulturminister i Ulf Kristerssons regering.

Parisa Liljestrand är född i Iran och kom till Sverige som flykting vid tre års ålder. Hon är utbildad lärare och har jobbat som rektor på Vaxö skola i Vaxholm. Till SVT:s Kulturnyheterna säger hon att hon inte har några erfarenheter inom kulturpolitiken, men att hon ”är litteraturvetare i grund och botten och utbildad lärare i svenska och religion. Så man kan säga att kulturfrågorna, existentiella frågor och demokratifrågor ligger mig väldigt varmt om hjärtat”.

Valet av Parisa Liljefors beskrivs i DN som oväntat för många i kulturbranschen. Få känner till hennes namn sedan innan. DN har pratat med med Monique Nilsfors (S), som är andre vice ordföranden i kulturnämnden i Vallentuna, som säger att Liljefors ”aldrig uppvisat något intresse för kulturfrågor eller förespråkat eller jobbat med några kulturprojekt.”  Hon fortsätter att hon ”inte upplever att hon bryr sig om kultur över huvud taget”.

I sitt tal i riksdagen om den kommande kulturpolitiken nämnde Ulf Kristersson att en fristående expertkommité framöver ska ta fram förslag på en svensk kulturkanon och att Public service-mediernas finansiering ska behållas under nästkommande tillståndsperiod 2026-2033. I talet sades också att ”kulturskapares villkor ska förbättras genom flera långa stipendier och mer gynnsamma förutsättningar för egenföretagande.”

I ett uttalande i GP säger Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för Svensk Live, att han tycker att det sistnämnda ska bli spännande att följa, men att han vill träffa Liljestrand för att få ”koll på läget”.

– Vi tror att det kanske kan vara ett fokus på kulturföretagare och arbetet med just företagande inom kultur behöver utvecklas. Vi hoppas att det kan blir ett bra arbete framåt med den typen av frågor.

Christel Valsinger