18 oktober 2022

Konstnärsnämnden: resebidrag till Kite

Duon Kite tillhör dom som i dagarna fått resebidrag från Konstnärsnämnden. 

Den svenska syntduon Kite,  Nicklas Stenemo och Christian Berg, får bidrag för elva spelningar i elva städer i USA, både på öst- och västkust. Konserterna genomförs dels som huvudakt och dels som förband till Front 242.

Bland annat spelar de på den ambulerande festivalen Coldwaves som firar tioårsjubileum och arrangeras i New York, Chicago och Los Angeles. Andra städer är bland annat Philadelphia, Detroit, San Francisco och Seattle.

Andra som får bidrag är sångerskan Vidaya Liselotte Sundberg från Gävle, som reser till Storbritannien för att komponera musik tillsammans med den Londonbaserade gitarristen Rob Luft. 

Multiinstrumentalisten Thor Ahlgren från Göteborg reser till Eunice i Louisiana, USA för att samarbeta med olika cajunmusiker. Han är inbjuden av Valcour Records. Det Grammy-dekorerade skivbolaget som fokuserar på cajun- och kreolmusik drivs av musikern Joel Savouy.

Musikproducenten Linnéa Ljungblad från Mölndal reser till London för att arbeta tillsammans med låtskrivarna Marti West och Emma Hughes. I dessa båda samarbeten har hon rollen musikproducent, musiker och komponist. Målet är att färdigställa produktion och mix av en EP samt skriva ny musik.

Komponisten Francesco Del Nero från Malmö reser till La Spezia i Italien för en kortare arbetsvistelse i samband med att hans kammarmusikaliska verk uruppförs under ledning av dirigenten Andrea Nicoli.

Sammanlagt fördelas vid detta beslutstillfälle 1 122 000 kronor till sextiofyra musikkonstnärer och utbyten planeras med tjugofyra olika länder. Totalt har 131 ansökningar behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på cirka 3,3 miljoner kronor. Bidragen ges till utbyten med länder på sex kontinenter.

Alla fakta här: 

shorturl.at/gxGY3

Lars Nylin

Bilden på Kite: Fredrik Etoall