17 oktober 2022

Mando Diao har gjort Svensktoppenklassikern nummer ett

Strövtåg i hembygden med Mando Diao är vinnaren i Svensktoppens omröstning om den bästa låten någonsin, den segrade överlägset med 31 procent av rösterna i slutröstningen. Tvåa kom Håll mitt hjärta med Björn Skifs med 19 procent och trea Du är min man med BAO och Helen Sjöholm med 15 procent av rösterna. Omröstningen är en del av Svensktoppens 60-årsfirande. 

– Vi fick nej från skivbolag efter skivbolag. Till slut hittade vi ett som trodde på vår skiva med tonsatta dikter av Gustaf Fröding. Skivbolaget sa att vi skulle satsa på ”Strövtåg i hembygden” som singel. Vi trodde inte alls på den låten, vissa i bandet hade till och med somnat när vi spelade in den från början, avslöjar Björn Dixgård i en poddintervju med Svensktoppens Carolina Norén.

Mando Diao gick rakt in på Svensktoppens förstaplats i november 2012 med Strövtåg i hembygden som släpptes som singel från albumet Infruset. Låten låg sedan kvar på listan i 167 veckor och är än idag den etta som legat längst i topp – totalt 86 veckor.

Lars Nylin

Foto Micke Grönberg, Sveriges Radio