17 oktober 2022

Flera gånger svenskt på BMI Awards i London

En rad svenska låtskrivare prisades på London-upplagan av BMI Awards, som hyllar upphovspersonerna bakom de mest spelade låtarna i USA under det gångna året. På galan uppmärksammas också låtar som spelats i amerikansk radio flera miljoner gånger, vilket i år inkluderade musik av bl a ABBA, Tim ’Avicii’ Bergling och Jörgen Elofsson.

BMI (Broadcast Music Incorporated) delar varje år ut priser till de mest spelade* låtarna i USA, som representeras av organisationen. På galan i London den 3 oktober prisades och hyllades låtskrivare från Europa för de mest spelade låtarna under föregående år. 

Eventet hölls på London’s Savoy Hotel, under ledning av Mike O’Neill, BMI President & CEO och Shirin Foroutan, BMI Vice President, Creative, Europa.

Ett flertal svenska låtskrivare fick priser på galan.

Stikkan Anderson, Benny Andersson och Björn Ulvaeus, prisades i kategorin ”Million-Air awards”, för Dancing Queen med ABBA som nu spelats över 6 miljoner gånger. Jörgen Elofsson prisades för Stronger [Universal Music Publishing] med Kelly Clarkson, som spelats fem miljoner gånger. För samma antal spelningar prisades Tim ”Avicii” Bergling, för Wake Me Up  [Sony Music Publishing].

Priser delades också ut för ”Most performed songs of the year”. Följande svenska låtskrivare fick pris:

Joel Sjöö
Arcade – Duncan Lawrence 

Karl Iver och Kian Sang
Better Days – Neiked, Mae Muller, Polo G 

Oliver Frid
POV – Ariana Grande

Julia Karlsson och Anton Rudberg
The Business – Tiësto

Kristoffer ”Koda” Eriksson
You – Regard, Troye Sivan, Tate McRae,  

Christel Valsinger

*I radio, satellitradio och på strömningstjänster