10 oktober 2022

Svensktoppen 60 år: Skandalerna vi minns i ny dokumentärserie

I år fyller Svensktoppen 60 år och lagom till födelsedagen den 13 oktober släpps en ny serie om programmets historia. Artister, tidigare programledare, psykologer, musikvetare och de hårdaste kritikerna intervjuas av Svensktoppens nuvarande programledare Carolina Norén.

– När jag grävde i arkiven blev jag chockad över hur många som blivit så upprörda över programmet genom åren, det var rena rama skandaltoppen i början!, konstaterar Carolina Norén (bilden).

Under 70-talet protesterade kyrkan mot att Svensktoppen sändes på samma tid som högmässan. Proggrörelsen och visvågen såg rött för att de inte tyckte att man kunde tävla i musik och inte sällan för att man ifrågasatte kvalitén.

–  Ulf Elfving höll på att bli nedslagen av en känd och överförfriskad trubadur när denne fick veta att Ulf jobbade med Svensktoppen. Topplistor var fult och kommersiellt. Det här var jag ju tvungen att gå till botten med, säger Norén.

Det mest utdragna ordkriget utspelade sig på 80-talet mellan programledaren och legendaren Kent Finell och Magnus Uggla i samband med att låten Jag mår illa toppar listan.

–  Det börjar med att Kent Finell blir irriterad över att Magnus inte vill bli intervjuad och Kent börjar raljera över Uggla i radion. Magnus dyker inte upp i studion under någon av de fjorton veckor som låten ligger på listan. Och precis när man trodde att allt var över så laddar Magnus om och släpper en nidlåt om Kent. Det tar 22 år innan de försonas, berättar Carolina Norén.

Del 1 och 2 av dokumentärserien Svensktoppens fantastiska historia släpps i appen Sveriges Radio Play på Svensktoppens födelsedag den 13/10. De två första avsnitten sänds även i P4 söndag 16/10 och 23/10 klockan 12.03. Övriga tre avsnitt släpps senare under hösten.

Lars Nylin