5 oktober 2022

Konstnärsnämndens Stora musikstipendium till Lena Willemark

Årets mottagare av Konstnärsnämndens Stora musikstipendium är musikkonstnären Lena Willemark. Stipendiet som är på 300 000 kronor delas ut en gång per år.

Lena Willemark tilldelas Konstnärsnämndens Stora musikstipendium 2022 med motiveringen:

”Musikern och komponisten Lena Willemark med sina rötter djupt rotade i den förtida folkmusikens mylla – tillför ständigt nutida näring, lustfylld energi och kroppslig mikrotonalitet till de gränsöverskridande konstverk hon är med och skapar. Lena utmanar i sin konst förutfattade meningar och synsätt medan hon parallellt utvecklar sin lyskraft som levande förebild för medmänniskor och andra musikkonstnärer.”

Konstnärsnämndens Stora musikstipendium uppmärksammar en aktiv och gränsöverskridande musikkonstnär med ett betydelsefullt konstnärskap, som tillför musikkonsten och publiken nya dimensioner och som inspirerar nya generationer av musikkonstnärer.

I samband med tillkännagivandet erhåller Lena förutom stipendiet ett inramat diplom som har formgivits av illustratören Helena Shutrick.

Som en del av stipendiet presenteras ett kort textat filmporträtt av Willemark, där hon berättar om sina drivkrafter och vad som har lett fram till det konstnärskap hon idag visar fram, genom musiken och i mötet med publiken. Filmporträttet är 18 minuter av Wanglerkultur, Carl Magnus Lindström (fotograf), Kristoffer Ljungqvist (klippare) och Petra Markgren Wangler (producent).

Lars Nylin