29 september 2022

Camille Award till Johan Söderqvist

Johan Söderqvist har tilldelats filmmusikpriset The Camille Award för musiken till den nya versionen av Utvandrarna

Priset delades ut vid en ceremoni på Hrvatski Dom i kroatiska Split.

Johan Söderqvist kommenterar:

”Att få skriva musiken till Utvandrarna har varit lite av ett drömprojekt för mig, jag har älskat böckerna ända sen jag läste dom i skolan. När jag nu läste om dem inför denna film så slog det mig med vilken energi och nästan raseri Vilhelm Moberg berättar sin historia om ett Sverige som var så drabbat av fattigdom, svält och religiöst förtryck. Att nu ha blivit tilldelad det Europeiska filmmusikpriset Camille för just det här projektet känns helt fantastiskt!”

The Camille Awards stiftades 2014 av ECSA på initiativ av organisationens vice ordförande Bernard Grimaldi och delas ut till ”kompositörer av exceptionell musik för film och audio-visuella medier”

Skaps ordförande Alfons Karabuda kommenterar priset till Skap-medlemmen Söderqvist:

”Jag känner glädje och stolthet över att Johan Söderqvist på detta sätt premieras som en av Europas stora filmmusikkompositörer. Det är också ett bevis för det sanna filmmusikhantverk han och professionella musikdramatiker bidrar till när de lyfter inte bara musiken i sig själv utan hela film, tv, spelsektorn. Johan är en mästare på att hitta filmens kärna och förmedla den i toner. Stort grattis!”

Söderqvist har gjort åtskillig filmmusik sedan den Grammisbelönade debuten 1991 med Agnes Cecilia – en sällsam historia, exempelvis Låt den rätte komma in och senast norska tv-serien 22 juli.

Lars Nylin

Bild Alfons Karabuda