22 september 2022

anotherblock släpper NFTs med The Weeknd

Svenska anotherblock släpper vad de själva kallar det ”största royaltybaserade NFT-droppet i historien”. Det är 400 andelar i streamingintäkterna från låten “Acquainted” som finns till försäljning, en låt som har 364 miljoner strömmar bara på Spotify.

Anotherblocks första NFT-släpp i augusti, tillsammans med R3HAB, attraherade stort intresse och de 250 andelarna sålde slut på 40 minuter. Varje andel ger löpande 0,02 procent av streamingintäkterna från låten ”Weekend on a Tuesday”.

Den svenskgrundade NFT-plattformen har som mål att göra det lättare för vem som helst att köpa och sälja musikrättigheter, med blockkedjan som grundläggande teknologi. I dagsläget handlar det dock främst om att köpa in sig i framtida streamingintäkter, och inte att egentligen äga några rättigheter.

Med det andra släppet tar men dock ett rejält steg uppåt, nu gäller det producentintäkterna för låten “Acquainted” med The Weeknd.

Michel D. Traore, VD och medgrundare av anotherblock, säger:

– Det här är det största royaltybaserade NFT-droppet i historien. Det är en ära att jobba med Danny och denna magiska låtklassiker som fansen värdesätter år efter år. Storbolagens kataloginvesteringar har rusat och bara under 2021 handlades det för runt 2,5 miljarder dollar globalt. Genom att göra riktiga kataloginvesteringar tillgängliga för allmänheten bygger vi ett extra lager av intimitet mellan fans och musikskapare som gynnar alla.

Specifikt är det i samarbete med producenten Danny “DannyBoyStyles” Schofield som NFT-erna säljs. Han producerade alla låtar på The Weeknds första studioalbum Kiss Land (2013) och vann sin första Grammy för arbetet på uppföljaren, “Beauty Behind The Madness” (2015), där “Acquainted” finns med.

Det handlar om 1% av de totala masterintäkterna från låten som nu mintas med 400 andelar, en NFT för varje andel. Det innebär att varje andel representerar 0,0025% av de totala intäkterna.

En rätt liten andel, men, precis som många tidigare NFT-s handlar det inte nödvändigtvis om att tjäna pengar på musiken, för fans handlar det lika mycket om att kunna berätta att man äger en andel av en låt.

Utgångspriset per andel är 0,085 ETH, vilket i skrivande stund motsvarar ca 1 200 kronor.

Mer information: https://anotherblock.io/the-weeknd-acquainted

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se