20 september 2022

Premiär för hyllad (Sverigekopplad) dokumentär

Den 26:e september har den amerikanska singer/songwriterduon Jim & Sam Sverigepremiär för sin mångfaldigt prisbelönade ”turnéfilm” After So Many Days med nyckelscen inspelad i Sverige. I samband med detta kommer de till Sverige för en turné som tar dem från Malmö i söder till Luleå i norr.

Den hyllade filmen After So Many Days – med vinster på en rad festivaler – spelades in under den 365 dagar långa turné bandet gjorde när de efter ett decennium av musikskapande inte uppnått den nivå av framgång som de hoppats på. Duon kände sig oroliga för sin framtid och tog ett spontant beslut att gå ”all in”.

De ingick i en pakt om att spela en show varje dag i ett år. Med resväskor och en gitarr gav sig trubadurerna ut på en 365-dagars turné längs outforskade vägar och ut på oväntade scener för att spela sin musik till en ny publik i 14 olika länder. After So Many Days ger en intim insikt till deras toppar och dalar samt hur det är för två personer att jaga en dröm tillsammans.

Några av nyckelscenerna är inspelade i Sverige. Hansi Friberg på Pironi, som tar hit duon, säger till MI:

-En av de i mitt tycke viktigaste scenerna är inspelade i en bil på Bergsunds Strand vid Hornstull i Stockholm. Själv fick jag tips om bandet av Meja redan 2014 när jag bokade klubben Obaren i Stockholm. Hon skickade en länk till deras musik och jag satte ett gig åt dem ett par veckor senare. Efter att ha sett dem och blivit imponerad av hur bra de var bokade jag dem raskt till min och Janne Klemans klubb 6071 på Nalen veckan efter.

Och nu blir det alltså en hel turné som komplement till filmen som finns på olika streamigtjänster från måndag.

Jim & Sam – Sverigeturné 2022

26 Sept – Stockholm, Bar Brooklyn

27 Sept – Örebro, Stå-Pintxos

28 Sept – Göteborg, Pustervik

29 Sept – Malmö, Folk å Rock

30 Sept – Luleå, Kulturens Hus

1 Okt – Umeå, Droskan

Lars Nylin