13 september 2022

Kobalt säljer majoritetsdel

I en av dom större branschaffärerna på senare år säljer Sverigekopplade Kobalt Music 90% av sitt aktieinnehav till det amerikanska riskkapitalbolaget Fransisco Partners, detta för uppskattningsvis 8,7 miljarder svenska kronor.

Kobalt Music startades i London av Willard Ahdritz år 2000 och har med åren blivit en uppmärksammad uppstickare som förläggare med delvis nya metoder, men i en period även som distributör och agentur. Kobalt värderas i dag till motsvarande 11 miljarder svenska kronor.

I dom första uppgifterna efter affären sägs att det nuvarande management-teamet – inklusive Ahdritz själv och bolagets CEO Laurent Hubert – kommer att finnas kvar i den dagliga verksamheten. Enligt vad MI erfar gäller detta även Kobalt Music Scandinavia med VD Johan Ekelund i spetsen. Fokus i dag ligger på administration av de 700 000 rättigheter som Kobalt arbetar med, liksom bolagets collecting society AMRA. Övriga grenar såldes redan förra året till Sony Music.

I en presstext upprepar Kobalt sitt motto av att vara på en ”mission of being a positive transformative force for the benefit of all creators.” De 10% som Kobalt fortsätter att äga delas mellan tre investorer: grundaren Ahdritz själv, respektive Dundee Partners och investmentfonden Music.

I ett pressmeddelande säger Ahdritz:

”Det här stödet är ett bevis på vad vi har byggt på Kobalt, och vi kommer att fortsätta arbeta för att förbättra branschen för våra kunder. Jag vill speciellt tacka alla som trodde på Kobalt från början: investerare, kunder och anställda, som alla bidrog till att bygga upp detta fantastiska företag och därigenom förändra situationen för kreatörer”.

Han fortsätter:

”Vi ser fram emot att arbeta med Francisco Partners i Kobalts nästa steg. Kombinationen av FP:s expertis inom teknik och vår djupa förståelse för musikindustrin kommer att säkerställa att Kobalt utökar sin räckvidd och genomslagskraft som ett globalt musikförlag.”

Kobalt Music har 8 anställda i Sverige.

Lars Nylin