12 september 2022

Svenska låtskrivare dominerar Topplistan även under Q2

Topplistan fortsätter att domineras av svenska låtskrivare även under det andra kvartalet 2022. Sony Music Publishing är också fortsättningsvis förlaget med flest andelar på listan. Det visar Musikförläggarnas sammanräkning av Q2 2022.

Sony Music Publishing tar 22,66% av andelarna på listan under Q2, vilket är en liten ökning jämfört med Q1 (22,3). Både Universal Music Publishing och Warner Chappell Music ökar sina andelar, nu med siffrorna 15,16%  (Q1 – 13,23) respektive 12,22%(Q1 – 8,37). Kobalt Music backar till 4,71% (6,41%) och andelen manus fortätter att vara stor med 35,7% (33,34 under Q1).

76 låtar av 100 på Topplistan för Q2 har svenska låtskrivare. Svensk hiphop går åter starkt, med artister som Saretti, LOAM, Jireel och Einár på höga och/eller flera placeringar. Låtar från Melodifestivalen sätter också avtryck, med Cornelia Jacobs högst placerad (#4) från tävlingen. På Topp tio har åtta låtar svenska låtskrivare, men förstaplatsen innehas av Harry Styles med As it Was, skriven av Styles tillsammans med Thomas Hull och Tyler Johnson [Universal Music Publishing, Concord Music Publishing].

Kvartalssammanställningen avser musikförlagens marknadsandelar för den officiella svenska topplistan – Topp 100 singel. Diagrammet baseras på försäljningsindex från IFPI och www.sverigetopplistan.se

Christel Valsinger