5 september 2022

Europaturné och svenska arenaspelningar för First Aid Kit

First Aid Kit släpper nya albumet ”Palomino” den 4 november och åker i samband med det på Europaturné. Nästa år gör duon dessutom tre arenaspelningar på svensk mark.

Turnén inleds den 28 november i Glasgow och följs sedan av ytterligare sex konserter i England. I februari följer så spelningar i Tyskland, Frankrike, Belgien, Holland, Danmark, Finland och Norge. Sverige får vänta till början av mars, men då väntar konserter på Scandinavium i Göteborg,  på Malmö Arena och på Avicii Arena i Stockholm.

Albumet Palomino som släpps den 4 november är det första att spelas in i Sverige sedan debutalbumet The Big Black and The Blue för 12 år sedan. Producent har varit Daniel Bengtsson och skivan spelades in i hans  studio, Studio Rymden, i Stockholm.

– De flesta låtar skrev vi under pandemin. I så mörka tider kändes musik som en flykt från allt hemskt som pågick i världen. Vi ville att det här albumet skulle vara mer optimistiskt och gladare än vårt förra album Ruins, som var en break-up-skiva. Det är förmodligen vår mest poppiga skiva hittills, säger Klara och Johanna Söderberg i First Aid Kit i ett pressmeddelande.

– Vi hämtade inspiration från alla olika håll – gamla favoriter som Fleetwood Mac, Carole King, Tom Petty, T Rex, Elton John men också Angel Olsen, Whitney och Big Thief. Titeln är en referens till frihet, att lära sig att stå på egna ben. Att bli äldre och känna sig mer bekväm i sig själv. Drömmen om att rida iväg på en gyllene häst, en Palomino!

Palomino Tour:
UK 2022
11/28 Glasgow, UK O2 Academy
11/30 Manchester, UK O2 Apollo
12/02 Cambridge, UK Corn Exchange
12/03 Birmingham, UK O2 Academy
12/05 Liverpool, UK Eventim Olympia
12/06 Cardiff, UK Motorpoint Arena
12/08 London, UK Eventim Apollo

Europa och Skandinavien 2023
4/2 Berlin, DE Columbiahalle
5/2 Hamburg, DE Gruenspan
7/2 Paris, FR Casino de Paris
8/2 Brussels, BE AB
9/2 Amsterdam,NL Meklweg Main Hall
11/2 Cologne, DE Kantine
12/2 Copenhagen, DK The Royal Opera
24/2 Helsinki, FI Messukeskus*
27/2 Oslo, NO Sentrum Scene
28/2 Oslo, NO Sentrum Scene
1/3 Gothenburg, SE Scandinavium
3/3 Malmo, SE Malmo Arena
4/4 Stockholm, SE Avicii Arena
Support på europeiska och skandinaviska datum är Maja Francis

Christel Valsinger
Foto: Olof Grind