30 augusti 2022

Ökade intäkter för låtskrivare när fler européer betalar för musik

Antalet européer som betalar för streamingabonnemang blir allt fler och därmed ökar också intäkterna för svenska låtskrivare. Det meddelar Stim, som förra veckan kunde fördela 140 miljoner kronor till anslutna vars musik spelats digitalt i Europa.

Fem av tio svenskar har ett streamingabonnemang för musik, vilket är en hög andel jämfört med andra delar av Europa. I Tyskland väljer tre av tio att ha ett abonnemang och i Spanien bara två av tio.

Men siffrorna är i förändring. Under det senaste året ökade de totala intäkterna för streamad musik i Europa med nästan 30 procent, skriver Stim i ett pressmeddelande. 140 miljoner kronor betalades nyligen ut till Stimanslutna vars musik spelats digitalt i Europa

De tre länder som bidragit mest till dagens utbetalning är Tyskland, Frankrike och Storbritannien, som också är bland de länder där abonnemangen ökat snabbast det senaste året.

– Att den europeiska streamingmarknaden växer så snabbt är väldigt glädjande, och ett bevis på att allt fler ser värdet av musiken. Mycket tyder också på att trenden kommer fortsätta, säger Casper Bjørner, vd för Stim.

–  Den här utvecklingen betyder särskilt mycket för Sverige som framgångsrikt musikexportland. Bara på Spotify laddas det upp tiotals miljoner låtar varje år, och att svenska låtskrivare kan stå sig i den konkurrensen är en enorm bedrift. Tack vare Sveriges starka förhandlingsposition tillsammans med Storbritannien och Tyskland genom ICE, får de också bättre betalt än någonsin, fortsätter Casper Bjørner.

Christel Valsinger

Fotnot:
ICE är ett internationellt bolag som samägs av Stim, brittiska PRS for Music och tyska GEMA, som hanterargränsöverskridande licensiering och förvaltning av musikrättigheter. ICE direktlicensierar idag musik i över 60 länder.