Förlag 30 augusti 2022

4 Snabba: Christoffer Lindh, Sony Music Publishing

Christoffer Lindh är dubbelt aktuell. Som A&R till låtskrivare som nu toppar svenska singellistan för femte veckan i rad, och i nya rollen som ansvarig för Business Development på Sony Music Publishing. Hög tid för en 4 Snabba!

Du behåller din roll som VP A&R på Sony Music Publishing, men blir också ansvarig för en ny verksamhet framöver – Business Development. Vad lockar med det nya området?

– Det händer så otroligt mycket i musikbranschen nu, det kommer in nya aktörer hela tiden som jag tycker är väldigt roliga och spännande. Vissa utmanar existerande modeller, men många nya bolag kommer med initiativ och produkter som kompletterar snarare än konkurrerar. Ofta är dom inte utvecklade av traditionell musikbransch, men kan vara till stor nytta för musikskapare. Jag sitter sen en tid tillbaka med i en grupp internt hos Sony Music Publishing som leds utifrån NYC där vi tillsammans identifierar och har kontakt med intressanta aktörer. Att få vara med och träffa nya bolag och hjälpa till att brygga dom bästa ideerna till våra kreatörer tycker jag ska bli superkul!

Du arbetar bl a med listtoppande låtskrivare som Humble & Blisse (Svag med Victor Leksell) och just nu list-toppande Hampus Bergh aka Vinter och Axel Jansson (Din Låt med Victor Leksell & Einar). Vad är ditt framgångsrecept för att ge talanger rätt förutsättningar att lyckas?

– För mig handlar det mycket om att förstå respektive kreatör, hur man coachar och jobbar för att få ut max av deras kreativitet och musik. Det finns inget recept för framgång men jag vill tro att jag är med och utmanar mina låtskrivare hela tiden, både med vart dom tar musiken och vilka dom skriver med. Jag gillar oväntade samarbeten och att man låter låtskrivarna ta ut svängarna, sen kan man börja kolla på detaljer om hur vi kan ta musiken vidare i ett senare skede. Sen ligger mycket av framgången hos dom själva; att dom har drivet, passionen och talangen för att konstant leverera låtar som folk tar till sig och är öppna för att få feedback. Där har jag haft förmånen att jobba med flera som är fantastiska på just det.

Hur ser din egen väg in i musikbranschen ut?

– Jag har varit på SMP i hela min karriär. Jag började som praktikant som ledde vidare till Office Assistant på kontoret; jag sorterade papper, laddade upp musik för synk och var ett allmänt stöd till hela kontoret och så vidare. Sen har jag alltid drivits av att hitta ny musik så jag började tipsa A&R på kontoret om saker jag tyckte var spännande. Det ledde sen till att jag fick kontraktera lite egna saker och jag hittade rätt med några som Norlie & KKV, Vito och Yung Lean & Sad Boys bland annat. Jag har alltid haft förmånen att jobbat för A&R:s och chefer som uppmuntrat mig till att våga göra min grej och köra på och det är jag enormt tacksam för. Från att Patrik Sventelius anställde mig och att jag jobbade för Fredrik Svalstedt och Jonas Holst på A&R för att sen jobba för Johnny Tennander efter sammanslagningen med EMI. Genomgående har jag alltid känt ett enormt förtroende att våga köra på och det är fantastiskt.

Vad har varit ditt största ögonblick i ditt yrke hittills?

– Det är alltid väldigt kul när stora internationella artister ger ut musik som de låtskrivare jag jobbar med har skrivit, och det har blivit några stora ”cuts” genom åren med artister som Kanye West, Kendrick Lamar, Chainsmokers, Charlie XCX och Travis Scott. Sen är det alltid kul när låtar slår rekord, som med Svag, men sanningen är lite klyschig – att största ögonblicken i min karriär ändå är när man jobbat med en writer/producent/artist som sen får framgången hen behöver för att kunna fortsätta leva sin dröm. Det är alltid en enorm kick när det händer – och förhoppningsvis får jag vara med på flera såna resor i framtiden.

Christel Valsinger