28 augusti 2022

170 nya till Stockholm Jazz Festival

Några av den unga jazzens hetaste namn tillsammans med artister som är ren jazzhistoria. När Stockholm Jazz Festival firar tio år som inomhusfestival, 14-23 oktober, görs det med ett starkt startfält.

Efter sommarens Fasching In Bloom på Skeppsholmen är det dags för jazzen i huvudstaden att flytta inomhus igen. Stockholm Jazz Festival släppte i veckoslutet 170 nya konserter vilket gör den totala siffran för årets festival till 210 konserter på 56 olika scener.

Stockholm Jazz Festival firar tio år som inomhusfestival med tio dagar sprängfyllda med jazz. Namn som pianisten Gonzalo Rubalcaba och sångerskan Aymée Nuviola (bilden), unga hyllade altsaxofonisten Immanuel Wilkins, basstjärnskottet Ilaria Capalbo, New Orleans-födda souljazzsångerskan Ledisi samt flera inslag från den svenska jazzeliten med bl. a. Isabella Lundgren, Joakim Milders PS, Lars Danielssons Libretto och Lina Nyberg.

– Svensk jazz är inne i en mycket stark period med många etablerade och många unga lovande artister. Enbart bland sångerskor har vi Amanda Ginsburg, Isabella Lundgren, Lovisa Jennervall och nyligen skivdebuterade Helen Salim. Det känns kul att kunna presentera så starka svenska sångerskor sida vid sida med de amerikanskorna stjärnorna Judith Hill, Gretchen Parlato och Ledisi säger Eric Birath, festivalchef för Stockholm Jazz Festival.

I avdelningen storband kommer bl. a. Norrbotten Big Band med sångerskan och producenten Genevieve Artadi till Fasching för festivalens första spelning på jazzklubben. Vi ser även Mats Gustafsson som samlar 38 musiker på Kulturhuset Stadsteatern till en extra stor version av Fire! Orchestra enbart för Stockholm Jazz Festival.

– Festivalen är ett unikt tillfälle att höra Fire! Orchestra i en maxad version där alla generationer av improviserande skandinaviska musiker möts. Dessutom återuppstår trumslagaren Bengt Beche Bergers Cool Beer Funeral Band med dansant och vederkvickande begravningsmusik från Ghana, inget som den som ännu lever varken bör eller får missa, fortsätter Birath.

Bland de svenska hörs också funk-soul-rockbandet Damn!, som firar 25 år som band, gitarristen Gustav Lundgrens French Connection och frijazzarna i Pombo.

– Stockholm Jazz Festival växer, fördjupas och breddas i samma rörelse, från de publikmässigt större scenerna Konserthuset, Fållan och Eric Ericsson-hallen till mer intima lokaler som BAS i Bandhagen, Källarbyn, Glenn Miller och navet i jazzklubb Fasching på Kungsgatan, säger Birath.

Bland de nysläppta konserterna finns:

Lars Danielsson & Liberetto 14/10 Kulturhuset Stadsteatern

Fire! Orchestra Big Bang 19/10 Kulturhuset Stadsteatern

Bill Laurance 19/10 Eric Ericssonhallen

Isabella Lundgren – Over the rainbow 21/10 Eric Ericssonhallen

Djangofestivalen 16/10 Fasching

Damn! 15/10 Fasching

Lina Nyberg, Birgitta Flick, James Banner 18/10 Scenkonstmuseet

Ilaria Capalbo Trio 16/10 Källarbyn

Lisa Ullén & Henning Ullén – två flyglar 21/10 Atlantis Studios

A Tribute to Oscar Peterson 21/10 Konserthuset

Fredrik Nordström Festival Special 22/10 BAS Bandhagen

Amanda Ginsburg 20/10 Haninge Kulturhus

Daniel Boyacioglu & Landæus Trio 20/10 Musikaliska Kvarteret

Följande konserter har släppts sedan tidigare:

Shai Maestro Quartet, Cool Funeral Beer Band, Ledisi sings Nina Simone, Immanuel Wilkins Quartet, Judith Hill, Takuya Kuroda, Hiatus Kaiyote, Rhoda Scott, Daymé Arocena, Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola, Ida Sand, Becca Stevens, Milder PS, Nina Persson, Martin Hederos & Nils Berg, Genevieve Artadi med Norrbotten Big Band, Becca Stevens, Nubiyan Twist, Kristin Amparo, Elaria Orchestra, Ida Sand, etc.

Lars Nylin