22 augusti 2022

EXMS på trade mission till Summer Breeze Open Air

Förra veckan genomförde Export Music Sweden en första Trade Mission till hårdrocksfestivalen Summer Breeze Open Air i Dinkelsbühl i södra Tyskland. Festivalen har funnits sedan 1997 och har drygt 40 000 besökare.

Export Music Swedens VD Jesper Thorsson har tidigare varit inbjuden till Summer Breeze-festivalen och noterade då hur mycket tysk och europeisk branch som var samlad där.

-En fantastisk nätverksyta för Metal Business var det första jag tänkte när jag besökte Summer Breeze sist – hit måste vi ta svensk bransch! Sedan kom pandemin så det kändes extra kul att äntligen genomföra detta. Festivalen har perfekt storlek, vi har ett fint samarbete med arrangören och de stora aktörerna i branschen är på plats. Vi ser detta som en långsiktig plattform på hårdrocksidan när det gäller affärsutveckling i Europa och bortom kontinenten för svenska aktörer, säger Jesper till MI.

Vad hände under dagarna?

-Varje dag startades med inbjuden tysk bransch i ett konferensrum på vårt hotell där vi snappade upp trender och aktuell branschfakta, följt av fortsatt nätverkande på olika event på området. Att de svenska artisterna gjorde fantastiska framträdanden med extremt bra publikuppslutning var underbart att se, även fast man förstås är ganska bortskämd med detta när det gäller svensk Metal internationellt. Också betryggande att det fanns så starkt intresse från internationell bransch att träffa de svenska delegaterna, fortsätter Thorsson.

Jesper och Josef Hermansson på ExMS tog med sig fyra svenska delegater från Despotz Records, Warner Music Sweden, Elaine Music Management och Versity Music. Delegationen träffade flera tyska aktörer, däribland: Century Media Records, Nuclear Blast, Metal Blade Records, ADA, Black Harbour Entertainment, Clandestine Music och AISAmusic. Delegationen var även inbjuden till den så kallade ”Captains Dinner” som arrangeras av festivalens ägare Achim Ostertag och Head of Booking Chris Jäger, samt till det anrika skivbolaget Metal Blades 40-årsjubileum där ytterligare kontakter knöts med representanter från den europeiska musikbranschen.

Vilka svenska akter var där?

-I vanlig ordning hade festivalen haft den goda smaken att boka på massor med starka svenska artister: Raised Fist, Arch Enemy, Avatar, Avatarium, Aviana, Brothers of Metal, Dark Funeral, Dark Tranquility, Humanity‘s Last Breath, Hypocrisy, Knogjärn, Kvaen och LIK…!

Lars Nylin

Bilden: den svenska delegationen med Summer Breezes ägare Achim Ostertag