16 augusti 2022

Snafu Records introducerar Fine.Art

Svenska Snafu Records, med bl.a. Ankit Desai, Carl Falk och Theo Mendez, introducerar den nya fonden Fine.Art som ska licensiera och investera i kataloger för att få dem att växa.

Under 2022 har Snafu Records fortsatt att utveckla och testa den AI-algoritm som bolaget byggt för att hitta ny talang och musik, som MI tidigare skrivit om (se t.ex. http://www.musikindustrin.se/2020/02/19/snafu-records-expanderar-i-usa/)

Snafu har numera signat över tjugo artister och investerat miljontals kronor i artistutveckling, men tar nu steget till att i ännu högre grad satsa på hela kataloger.

Ankit Desai, grundare och CEO, berättar:

– Många artister inser kanske inte att de redan sitter på det som är deras största tillväxtpotential, deras katalog. Målet med vår dedikerade fond Fine.Art är att vi ska kunna hjälpa artister och deras musik att växa samtidigt som de själva tjänar pengar på vägen.

Fonden innebär att artisterna behåller 100 procent av masterrättigheterna, samtidigt som Snafu genom Fine.Art investerar i katalogen mot en avkastning i form av framtida intäkter. En intressant modell som fungerar lite annorlunda jämfört med hur traditionella skivbolag ofta ägt samtliga masterrättigheter, artisterna behåller här fullständig kontroll över inspelningarna.

Theo Mendez, som är Head of Fine.Art, säger:

– Vi vill erbjuda artister en helt ny form av deal, som speglar den innovativa och entreprenöriella anda som independentartister idag jobbar utifrån. Det är en ny form av avtal för en ny form av artister. Vi är stolta över att kunna vara en liten del i att hjälpa artisterna att ta nästa steg i sina karriärer.

För mer information: https://www.snafurecords.com/fine-art

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se