8 augusti 2022

Made in Stockholm – Drake och andra som gjort videor i huvudstaden

Drakes besök i Stockholm i juli har fått sin förklaring i och med nysläppta videon till låten Sticky, där han syns på olika bekanta Stockholmsplatser. Men Drake är inte ensam om att ha förlagt en videoinspelning till vår svenska huvudstad. Här är några fler exempel!

Stockholmsinslagen i videon till Sticky är producerade av Joel Rostmark och Adam Holmström på det svenska produktionsbolaget Pine, som fick rycka in och jobba några intensiva veckor under sommaren. I videon ses Drake på Södra Teaterns Terrass, i Spegelsalen på Grand Hôtel och i en bassäng på Sturebadet – vilket kom som en överraskning för Sturebadet, som menar att verksamheten var stängd när materialet måste ha filmats.

Men det finns fler internationella artister som spelat in videor i Stockholm. Här är några:

The Walker Brothers: The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore

1966 var The Walker Brothers i Sverige för att göra ett inslag för programmet Popside, som sändes i SVT 1966-1968. Filmaren Peter Goldman tog med gruppen till Millesgården på Lidingö, där de mimar till The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore bland Carl Milles skulpturer.

Pink: Sober

Jonas Åkerlund regisserade videon som visar Pink på fest med sin dubbelgångare, uppblandat med silhuettbilder av byggnader i Stockholm. I videons början syns t ex stadshuset.

Years & Years, MNEKValentino

Inför Alla hjärtans Dag 2019 gjorde Years & Years och MNEK en video med med anti-Valentine’s Day-tema. Videon spelades in i Stockholm och regisserades av Jordan Rossi. I utomhusscenerna ses Years & Years sparkandes på en stor nalle i snön.

Klingande: Somewhere New feat M-22

Den franska producenten Klingande (Cédric Steinmyller) tog ett svenskt ord som artistnamn, som en hyllning till den svenska housescenen, som inspirerat honom. Han har dessutom spelat in en video i Stockholm, även om man inte ser någon stadsmiljö i den. Videon till Somewhere New (feat M-22) är gjord i en enda livetaging som sändes på Facebook.

Videon visar ett par som reser till en annan dimension, vilket iscensatts med olika scenografiska lösningar, dans och smart kameraarbete. Videon producerades av At Night Studios och Klingande music och regisserades av Måns Nyman.

Och lämnar vi Stockholm finns fler exempel, som att videon till U2:s klassiker New Year’s Day är inspelad i Sälen. Men det är en annan historia.

Christel Valsinger