8 augusti 2022

In Memoriam: Torgny Söderberg (1944-2022)

Låtskrivaren och producenten Torgny Söderberg har avlidit. Han komponerade under karriären bland annat Melodifestivalsklassiker som Lena Philipssons Kärleken är evig och ESC-vinnaren Diggi loo diggi ley med The Herreys.

Torgny Söderberg skrev också 100% med Lotta Engberg & Triple & Touch, God Morgon med Sweets n’Chips och producerade norska Bobbysocks ESC-vinnare La det swinge (skriven av Ingela Pling Forsman och Rolf Løvland). Ur ett mångårigt samarbete med Lena Philipsson, kom det låtar som Dansa i neon, Om igen, 006, Standing in my rain, Månsken i augusti och Stjärnorna.

1987 grundade Söderberg tillsammans med Lasse Holm musikförlaget CMM och skivbolaget Big Bag Records. Med Anders Engberg startade han också skivbolaget Musikverkstan i Skara.

I samarbete med Lasse Holm och Patrik Krall var han också med och skapade turnékonceptet Diggiloo, som hade premiär 2003 och än återuppstår varje sommar. Torgny Söderberg var också styrelseledamot i SKAP.

Torgny Söderberg blev 77 år.

Christel Valsinger

Foto: Anders Westin