2 augusti 2022

4 Snabba: Magnus Broni, tv-producent

Den nya svenska tv-serien ”Hård rock på export” orsakar just nu glädjerus i MI:s sociala medier-flöden. Vi fick en frågestund med Magnus Broni, som tillsammans med Håkan Thörn producerat serien, och vars röst guidar oss genom ännu en svensk framgångssaga.

Hur ser din egen hårdrocksbakgrund ut?

– Under uppväxten på 80-talet var det ju tydligen viktigt att välja mellan hårdrock och synt. Mitt val: På Timmersdala skola uppträdde jag som Nikki Sixx i vårt eget mini-Mötley Crüe och jag byggde upp en Guns N’ Roses-samling man inte behöver skämmas över. I smyg lyssnade jag dock lika mycket på synt och pop.

Vilka var de stora utmaningarna under arbetet med serien?

– Att berätta brett om något som många gånger är smalt och extremt. Samt att försöka få med allt och alla. På den första punkten tror jag vi lyckats rätt bra. På den andra… nästan. Men vi har med det mesta av det största.

Svensk, hård, rock på export är ju till stor del en vit och manlig historia. Har ni jobbat medvetet för att hitta en bredare representation? Historien om Ice Age var ny för mig i alla fall!

– Superviktig fråga i min bok. Det första namnet jag skrev upp på min önskelista var Angela Gossow – för att hon verkligen varit med och förändrat metalvärlden och att hon som icke-svensk har ett spännande perspektiv. Ice Age var också självklart.

– Vi gräver ju mer bakåt än framåt i den här serien men det fina är att när/om man gör en fortsättning så ser det bättre ut. Både internationellt och på hemmaplan. Sister Sin, Amaranthe, Blues Pills, Scarlet, Brothers of Metal, Thundermother och Metalite är några svenska exempel som på lite olika nivåer märks i hårdrocksvärlden (alla sveper förbi i serien).

Hur har reaktionerna på serien varit så här långt?

– Överväldigande!  Många har redan klämt hela serien på SVTPlay. Den hårda rocken är folklig på ett sätt som tyvärr brukar ignoreras av bredare media.

– Det är faktiskt inte så olikt responsen från när vi gjorde serien om ”Det svenska popundret”. Jag har sms-tumme. Det är lite talande att den redan cirkulerar med engelska översättningar på Youtube.

Hård rock på export finns i sin helhet att se på SVTPlay.

Christel Valsinger 

Bilden: Magnus Broni och Angela Gossow i Arch Enemy.