5 juli 2022

Programmet klart för Stockholms Kulturfestival 2022

Stockholms Kulturfestival 2022 innebär fem dagar i augusti med fri entré till scenhändelser. Nu är programmet klart. 

”Äntligen! Nu är Kulturfestivalen tillbaka, som vi har längtat! Med ett brett och späckat program ser vi nu till att Stockholm under fem dagar fylls av musik och liv”, säger Jonas Naddebo, Kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholms stad i ett pressmeddelande.

Efter två års pandemipaus är Stockholms Kulturfestival tillbaka med konserter, dans, samtal, mat, cirkus och annat mitt i Stockholm.

”Vi har tidigare släppt tunga artistnamn som The Hives, Yemi Alade, The Wannadies, Cleo, Jelassi, Dur Dur Band International och GAMMAL. I festivalprogrammet som släpps i dag hittar du ännu fler kulturpärlor som Kungliga Operan, Ebi, Bröderna Lindgren, Erik Palmberg Quartet, El Ciclón del Son+ Bo Sundström, Ale Möllers Xeno Manía, Teater Pero, Yasmin Levy + Faramarz Aslani, Ayla Kabaca med band, Dans- och spelmansstämma, Dockteatern Tittut, Tombs Creatius, Micaela Gustafsson med band, MEN of SOUL, Sara Ajnnak och mycket, mycket annat” fortsätter pressmeddelandet.

Stockholms Kulturfestival arrangeras mellan 17 och 21 augusti nära Kungliga slottet och strömmen i Stockholm med sex festivalområden; Kungsträdgården, Skeppsbron, Gustav Adolfs torg, Karl XII:s torg, Sergels torg och Norrbro. Festivalen har fri entré och arrangeras av Stockholms stads kulturförvaltning, Evenemangsavdelningen.

Den första festivalen arrangerades 2005 och hette då Under konstruktion. Sedan dess har festivalen återkommit varje år med undantag för år 2020 och 2021 då den pausades med anledning av pandemin. Istället erbjöds alternativa kulturprogram. Genom åren har festivalen legat på olika geografiska områden som Sergels torg, Brunkebergs torg, Gustav Adolfs torg, Norrbro, Karl den Xll:s torg, Strömgatan, i vattnet i Strömmen och Strömparterren.

Under många år arrangerade Stockholms stad ungdomsfestivalen We Are Sthlm parallellt med Stockholms Kulturfestival. Ungdomsfestivalen startade år 2000 och gick då under namnet Sommar 2000, Sommar 2001 etcetera som senare blev Ung08. Från 2014 till 2019 hette festivalen We Are Sthlm. Genom åren har Ungdomsfestivalen ägt rum på olika geografiska områden. De senaste åren har den genomförts i Kungsträdgården.

I år presenteras ett nytt koncept för ungdomar som heter UNG Kulturfestival. UNG ersätter We Are Sthlm och blir en integrerad del av Stockholms Kulturfestival, med utgångspunkt från Sergels torg. UNG Kulturfestival hittar du under hashtagen #ungkulturfestivalsthlm.

Lars Nylin