8 juni 2022

Karamelodiktstipendiet till First Aid Kit och Tommy Körberg

Tommy Körberg får 2022 års Karamelodiktstipendium och First Aid Kit får det försenade priset för 2021. Utdelningen ägde rum under en traditionsenlig avtäckningsceremoni i Stockholm i söndags.

Karamelodiktstipendiet har delats ut sedan 1982 och går till en eller flera kulturprofiler som förnyat det svenska språket eller utfört framstående gärningar inom musik. Priset består av ett diplom, en strut karameller och en prissumma som gör mottagaren ”ekonomiskt oberoende för resten av dagen” (just nu 30 000 kr).

Tommy Körberg får stipendiet 2022 med motiveringen:

”Med en enastående musikalisk karriär från 1960-talets Bootleggers och Maniacs till att debutera som psalmsångare (!) 1993. Tommy är en fenomenal tolkare av andras verk. Suverän skådespelare i filmer, teaterföreställningar och revyer”.

First Aid Kit får stipendiet för 2021 med motiveringen:

”Med sitt fraserande, intill perfektion klingande som en röst, gör de suveräna tolkningar av andras alster men framförallt bjuder de på egna skrivna låtar en masse. Begåvat, bejublat och befriade. Förbandslådan fyller 15 i år. Må de leka och läka länge till.”

Priset delas ut i samarbete med Povel Ramel-sällskapet och i juryn sitter Tomas Alfredson, Lotta Bromé, Claes af Geijerstam, Lotta Ramel och Pernilla Skifs.

Christel Valsinger
Foto: Povel Ramel-sällskapet