17 maj 2022

Svensk dominans på Topplistan under Q1

Hela 75 av 100 låtar på Topplistan för Q1 2022 har svenska låtskrivare. En våg av svensk hiphop tillsammans med musik från Melodifestivalen bidrar till  dominansen. Sony Music Publishing är fortsatt största förlag under perioden.

Sony Music Publishing står för 22,3% av andelarna på den svenska topplistan under Q1 2022, visar Musikförläggarnas sammanställning. Det är en ökning med tre procent sedan förra kvartalet. Universal Music Publishing backar till 13,2 (16,3 under Q4 2021) medan Warner Chappell Music backar till 8,4% (12,3% under Q4). Kobalt Music ligger kvar med runt 6% av andelarna på listan, medan BMG Rights Management som hade nära 5% av andelarna under det förra kvartalet, nu ligger under 1%. Andelen musik som inte är förlagd (manus) är 33,3%.

Den sammanlagda topplistan för Q1 toppas av Jireel och låten Mano (Pereira, Plewa) [Nivy, Sony Music Publishing], följd av Länge leve vi med 23 ( Vartanov, Zerzour Rantatupa) [Sony Music Publishing, Manus] och Som dom med Sarettii (Sarettii, Ax, Engström) [Manus].

Hela 75 av de 100 låtarna på listan har minst en svensk låtskrivare, vilket är något av en rekordsiffra. Andelen svenskskrivet på listan varierar men har stigit under de år MI rapporterat  om den. Q1 2017 hade t ex 42 av låtarna på Topp 100 minst en låtskrivare. Q1 2021 var siffran 61/100.

Hela listan finns hos Musikförläggarna.

Kvartalssammanställningen avser musikförlagens marknadsandelar för den officiella svenska topplistan – Topp 100 singel. Diagrammet baseras på försäljningsindex från IFPI och www.sverigetopplistan.se

Christel Valsinger