17 maj 2022

Stim betalar ut från TikTok

För första gången kommer Stims låtskrivare och förlag få betalt för användningen av musiken på TikTok. I utbetalningen den 17 maj trillar pengar in på kontot, tillsammans med utbetalningarna från Spotify, Apple Music och andra digitala tjänster.

Stim har under lång tid jobbat för att musikskaparna ska få ersättning för den stora mängd musik som används på TikTok. Efter flera års arbete för att knyta ihop ett avtal kan TikTok-ersättning för första gången nu betalas ut till rättighetshavarna.

Stims vd Casper Bjørner, säger:

– TikTok är en fantastisk tjänst som blivit så populär just tack vare musiken. Därför är det självklart att musikskaparna ska få del av vinsten som TikTok gör. Vårt avtal visar på musikens kraft och lyfter betydelsen av Stims uppdrag – att förhandla fram bra licensdealar med alla plattformar som sprider musik, så att låtskrivare och förlag får betalt för sitt arbete och kan fortsätta skapa

Stim blir därmed ett av de första upphovsrättssällskapen i världen som kan betala ut ersättning från TikTok. Avtalet är tecknat genom Stims licenshubb ICE.

Eftersom TikTok inte har levererat något underlag för vilken musik som har använts, kommer analogifördelning att användas vid den här utbetalningen, som gäller för hela perioden från januari år 2014 (då TikTok hette Musical.ly) fram till juni 2020.

Förutom TikTok sker utbetalning från tjänster som Tidal, Soundcloud, Amazon, YouTube, Spotify, Joox, Apple Music och Recisio.

Läs mer

Daniel Johansson
daniel@musikindustrin.se