3 maj 2022

Nya ledamöter i Musikförläggarnas styrelse

Erika Erikson (Extreme Music) och Atena Banisaid (Sony Music Publishing) har valts in som nya ledamöter i Musikförläggarnas styrelse. Invalen gjordes på Musikförläggarnas årsstämma 2022. 

Erika Erikson har jobbat på Extreme Music sedan 2000 med synk/licensiering och är sedan 2016 förlagschef. Valberedningen skriver i sin motiveringstext att hon under dessa 22 år ”både följt och varit en del av den pågående utvecklingen i branschen, men framförallt inom produktionsmusiken. Hon är engagerad i och värnar om upphovsrätten och upphovspersoner, en grundsten i musikskapandet och det kreativa arbetet. Drivkraften ligger i att verka för en jämställd bransch och likabehandling – där vi alla bär ett ansvar att behandla varandra med respekt.”

– Att få representera produktionsmusiken och att få möjlighet att driva våra frågor känns viktigt och relevant, att ge perspektiv till den övriga musiken. Ser verkligen framemot detta uppdrag och det ska bli kul att också få lära mig en massa nytt, säger Erika Erikson i en text på Musikförläggarnas hemsida.

Om Atena Banisaid skriver valberedningen att hon har 10 år i musikbranschen på skivbolag, management och förlag. ”Från TEN och Kobalt till nuvarande positionen som senior A&R på Sony Music Publishing så har hon hunnit jobba med en mängd artister som t.ex Icona Pop, Zara Larsson, Benjamin Ingrosso och idag med upphovspersoner som t.ex Myra Granberg, Maria Hazell och IAN. Hon sjösatte AWAL i Skandinavien 2017 och var en av ”20 under 30” året 2020 som fick stipendium på by:Larm. Hon har startat upp mentorskapsprogrammet ”Sony x musikmakarna” för kvinnliga producenter samt ”HER SONGS FOR HIM” – ett camp och initiativ för att skapa förändring. Musiken, upphovspersoner, inkludering och jämställdhet står i fokus.”

– Min viktigaste uppgift kommer att vara att ställa frågor och utgå från nya och andra perspektiv. I min roll som A&R arbetar jag väldigt nära upphovspersoner och jag vet vilka frågor och tankar som de har, jag vet vad som är svårt och stundtals frustrerande med vår värld och processer som vi har (eller inte har). Dessutom är våran bransch ständigt i förändring, förändring som en yngre generation driver. Det känns viktigt att vara en som är på ”golvet” samtidigt som jag kan sitta i styrelsen och förhoppningvis bidra till nya men också viktiga perspektiv. Jag ser verkligen också framemot att lära mig extremt mycket då jag vet att de andra i styrelsen sitter på mycket erfarenhet och kunskap som kommer att vara givande, säger Atena Banisaid

Med de nya invalen lämnar tidigare ledamöterna Anette Hökengren (Sony Music Publishing) och Ellinor Gyllenstierna (oberoende) Musikförläggarnas styrelse.

Christel Valsinger