3 maj 2022

Dansscenen skildras i kortfilmsserie

Under de senaste veckorna har en serie med fem korta filmer om den elektroniska dansmusikens utmaningar och möjligheter presenterats i samarbete mellan Export Music Sweden, Project Commando och Konstnärsnämnden.

Musikjournalisten Ika Johanneson intervjuar i serien både svenska och utländska DJs, skivbolag, beslutsfattare, arrangörer och agenter inom genren.

* I första avsnittet möter vi artisterna. Vilka tankar har de om yrket som DJ, om publiken och framtiden?

* I det andra avsnittet belyses Politiken och dess betydelse. Vilken bild har politiker och institutionella beslutsfattare av dansmusiken?

* I det tredje avsnittet tas pulsen på agenterna och produktionsbolagen. Hur tar man hand om sina artister och hur hjälper man dem utvecklas?

* I det fjärde avsnittet lyssnas på musikproducenterna och skivbolagen. Hur ser efterfrågan på ny musik ut och vad ligger i pipeline?

* I det femte och sista avsnittet presenteras arrangörerna som ansvarar för publikkontakten och klubblivet. Hur säkerställer man möjligheter för nya dansmöten där publiken och artisterna kan utöva sin älskade musikform?

Medverkar gör bland annat DJ Clea, Kornél Kovácś, Joost Holthuizen, Hyperaktivist, Veronique de Leon och Nina Tillberg.

Här kan man se kortfilmerna som samtliga har engelska och svenska undertexter.

https://exms.org/spot-on-dansmusikens-utmaningar/

-En sak som har slagit mig under arbetet med kortfilmsprojektet, är att det har varit intressant att ta del av dansmusikens utmaningar i ett förändrat musiklandskap. Musikformen är så nära kopplad till en publik som inte vill sitta och lyssna, utan älskar att röra sig till musik. Det fysiska faktum att publiken är så uppenbart i kontakt med sina kroppar när de upplever musiken, är intressant såväl ur ett konstnärligt som ur ett kulturpolitiskt perspektiv i relation till folkhälsan, säger Hasse Lindgren på Konstnärsnämnden.

Lars Nylin